Breakthrough 2021. gyakorlatsorozat Bakony Harckiképző Központ

dsc_2147m_2.jpg

A Breakthrough (Áttörés) és a Moon Star (Új Hold) hadgyakorlat sorozat célkitűzése a politika felsővezetése, társadalmi szervezetek, szakmai közösség és a kadét program tagjai számára a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményeinek bemutatása. A Haderőfejlesztés irányainak bemutatása és a Haderőkép 2030 - "Szittya" gyalogos zászlóalj elgondolásának szemléltetése.

A gyakorlaton a légvédelmi komplexumok, és bizonyos műszaki harc és támogatójárművek kivételével szinte a teljes magyar szárazföldi haderőnem bemutatkozott.

dsc_2149m.jpg

  • A "0" pont ahonnan a lőtér nagy része belátható. Innen tekintettük meg a dinamikus bemutatót. A térképet ugyan tilos lefotózni, de aki kinagyítja az pixelhegyet lát..

Tagadhatatlan tény, hogy a jelenlegi Orbán Viktor által vezetett kormány 2016-tól áldoz arra a hadseregre, amelyet az előző 30 éven az egymás követő kormányok, köztük bal és jobboldaliak, sőt előző saját kormányai is legatyásítottak. A három évtized alatt általában csak képességek csökkenése, megszűnése történt, harci-technikai eszközök kivonásával. A politikusok mindig két dolgokra vezették vissza ezeket a döntéseket, az egyik, hogy megvéd minket a NATO. A másik, hogy elavultak. Egyik sem volt igaz.

A cseheknél a haderő oldalán és más helyeken mindig ott a felirat „We are NATO!!!’ Mi vagyunk a NATO. Nekünk kell szavatolni az többi szövetséges nemzet haderőivel az ország, a koalíció, és a Varsói Szerződés megszűnése után, a világ békéjét, béketeremtő, és kikényszerítő missziókkal. Persze leírhatjuk szkeptikusan, sok igazság van benne, hogy a NATO jelenleg Amerika érdekeit szolgálja elsősorban és több konfliktust, lásd a délszláv rendezést, a Líbiai kalandot, és Afganisztánt sem győzelemmel zárta. Azt is látni kell azonban, hogy egyik helyen sem a katonák, hanem az országonként eltérő civil kontroll, és közös fellépés hiánya okozta azt, hogy nem pozitív lett az eredménye az akcióknak. A katonai dolgok, eljárások, a közös koalíciós haderő jól teljesített, bár mindig kellett valamit csiszolni (az a régi katonai szaknyelv is összekovácsolásnak hívta), mert más az elmélet és más a gyakorlat.

A másik képességcsökkentés az elavulás emlegetése. Tény sok régi konstrukciójú fegyver állt hadrendben, és tény, hogy ezek működésére, tervszerű javítására, üzemeltetésére és kiképzésre a három évtized alatt soha nem kapott elegendő pénzt a Honvédség.

Két rövid példa:

Az 1980-as évek elején rendszerbe állították 18 darab 152mm-es 2Sz3 Akacija önjáró lövegekből álló tüzérosztályt, amely 25 km-es lőtávolsággal és teljes körű atom-, biológiai és vegyi védelemmel rendelkezett. A magyar fejlesztésű Árpád tűzvetető rendszert is integrálták hozzá.1993-ban kivonták a hadrendből, azzal az indokkal,hogy a vontatott tarack jobb, mert, ha elromlik az önjáró löveg motorja, akkor annak annyi, a vontatott löveget, mert elhúzzák egy másik teherautóval. Ezért maradt meg a D-20 tarackágyú, amelyet első salvója után, az ellenséges tüzérségi radarok bemérnek és szétlőnek rövid idő alatt. Vontatás ide-oda. Az önjáró löveg meg manőverezik, tüzel, aztán újra manőverezik. (Tüzelőállást vált) Az igazi ok persze a pénz volt. A nehéz, láncos technika, fenntartása, üzeme sokkal drágább, mint egy vontatott lövegnek. Most helyette meg be kellett szerezni a németek páncélos tarackját, amely modernebb, jobb, nagyobb lőtávolságú. De ha még rendszerben lenne a 2Sz3 Akacíja akkor meg nem lett volna prioritás az önjáró tüzérség beszerezése.

akacija.JPG

  • A 2Sz3 Akacija, 152m-es önjáró tarack már csak Kecelen látható.

A Szu-22M3 csapásmérő repülőgépeket 1984-től repülték pilótáink. Először 1989-ben mutatták be a nagyközönség előtt. A repülőgépeket az első nagyjavításig repülték, amely az akkori Pestvidéki Gépgyárban megtörtént és utána 1997-ben csak néhány órás üzemidőt felhasználva kivonták a hadrendből. A Lengyelek a mai napig használják és még mindig fenyegetést jelent a szárazföldi csapatok elleni harctevékenység során. Az ok a pénz és koncepcióhiány volt.

p1010181m.jpg

  • Szu-22M3K és Szu-22UM3K csapásmérő repülőgépek kivonásuk után a Pápai Repülőtéren, velük szemben kivont MiG-21-es harcászati repülőgépek

A gyakorlaton részt vett bemutató zászlóalj természetesen szintén egy koncepció. Ilyen valóságban, a Honvédségben nincs. A járművek sem, hiszen az általános magyar hadrendben, még BTR-80-assal mozognak a gépesített lövészeink, amelyek egy része még régebbi orosz-magyar lőfegyverekkel, régebbi mintájú ruházattal van felszerelve.Igen van még Dragunov mesterlövész puska is, meg AK gépkarabély, a Hiúz mesterlövész fegyver és a Bren lőfegyvercsalád mellett. Az RPG-t sem szorította ki a szuper Carl Gustav hátrasiklás nélküli "kéziágyú". A Gidrán még Ejder Yalcin és török gyártású, a Lynx majd 2023-tól kerül sorozatgyártásra de még szükségesek a csapatpróbák, a harceljárások kidolgozása. A kiállított példány az öt létező prototípus egyike, azokból sem a működőképes. Azokat a csehek, az ausztrálok és a németek nyúzzák. A Leopard2A4HU páncélosok mennyiségben már lassan elérték a rendszerben tartott T-72 harckocsik számát, és a távolharc képessége, és éjszakai és rossz idős harcértéke meghaladja az orosz típusét. A 2A4 páncélja viszont vékony, oldalról egy 30mm-es gépágyú át átlőheti, nem megfelelő a páncélvédettsége. Ezek "gyakorló" harcjárművek és lízingben vannak hazánkban, a végén lehetséges, hogy a mienk lesz, de modernizálásuk a bekerülési költségük miatt valószínűleg nem érné meg. Az igazi harckocsik az 2A7HU-k lesznek, abból lesz a zászlóalj "breakthrough" A bemutatott példány a Bundeswehr járműve volt, Ők is csak most kaptak  szeptember 15-én a Kampfpanzer Leopard 2 A7V változatból 36 darabot a  Kyffhäuser Kaserne 393. Panzerbattalion állományába. A harcjármű belülről eltér a magyar verziótól pld. kommunikációs eszközökben és más dolgokban. A Páncélozott tarack a Panzerhaubitze 2000 is német egységtől az 5/131-es tüzérezredtől érkezett.

dsc_2202m.jpg

  • T-72 a 11. harckocsizászlóalj fő típusa jelenleg. A 125mm-es lövege, az űrméret alatti APFSDS nyíllövedéke, automata töltőberendezése ellenére elavult típus, mivel éjszakai és esős, ködös körülmények között harcértéke gyengébb mint a Leopard2A4HU páncélosé, pedig azonos évjáratú konstrukciók. A löveg stabilizátora gyengébb mint a német Leopard2A4HU-ban lévő, 10 lövésből 6-7 találatot érthet el 1000 méteren belül.

dsc_2234m.jpg

  • A Leopard2A4HU harckocsikat gyakorlásra kaptuk Németországból lízingbe,hogy amire az 2A7HU beérkezik ismerjék meg a technikát. A típus szintén elavult, oldalról egy 30mm-es gépágyú is átlőheti, de 2000 méterről is találati valószínűsége alapján 20 lövésből 19 biztos találat. A kiváló optikai és éjjellátó berendezéseknek köszönhetően éjszakai harcban is 1500 méterről azonos ez a találati valószínűség. A T-72-eseink 300 méterre látnak. A legújabb orosz T-90M/MSz harckocsik és valószínűleg a T14 Armata sem rendelkezik jobb éjjeli harcképességgel. A Rheinmetall  L44-es 120mm-es lövege került beépítésre a 2A1-A5 típusokba.

dsc_2229m.jpg

  • A Leopard2A7V a Német hadsereg legújabb ragadozója. Erősebb védettség, L55A típusú hosszú csövű 120mm-es löveg és fejlett érzékelő és tűzvezető rendszer valamint hálózati hadviselésre alkalmas kommunikációs és adatátviteli eszközök jellemzik.Az itt látott példányra nincs felszerelve az izraeli Throphy ellentevékenység rendszer amelyet a német hadsereg jobbnak ítélt a Rheinmetall által fejlesztett AMAP-ADS (Strike Shield) rendszerénél, amely a Lynx és valószínűleg a magyar Leopard2A7HU aktív védelmi rendszere lesz. A gyártó persze más véleményen van.

dsc_1953m.jpg

  • A Panzerhaubitze 2000, amely a világ egyik legjobb önjáró lövege. A páncélozott tarack sima lövedékkel 30, rakéta póthajtásúval 50km távolságra képes tüzelni egy pontra különböző szögállású löveggel.

A fenti tények ellenére, ez a hadsereg már nem az a haderő, amely egy évtizede a Bevetési Irány gyakorlatokon mutatta be, mire lenne képes, illetve nem képes..

A fegyverzett modernebb, a csere kisebb nagyobb zökkenőkkel de folyik. A gyakorlatokra is több pénz jut az eddigieknél. És ténylegesen igaz, hogy a haderő költségvetése eléri a NATO által ajánlott 2%-ot. Persze van abban is "maszkirovka". Amennyiben nem a Kormány által az MNB segítségével folyamatosan devalvált forintban számolunk, hanem EUR-ban, akkor már nem annyira rózsás a helyzet, mert nem mindegy, hogy 250 vagy 370 Ft egy európai pénzegység, majd egyharmad a különbség. Márpedig a Német harckocsik és francia helikopterek, cseh repülőgépek árát  nem forintban mérik (illetve a mi adóforintjainkban) hanem bizony kemény valutában.

De mit is láttunk a bemutatón.Nézzük a statikus kiállítást. A harckocsikon, lövész szállító, és gyalogos harcjárműveken, katonai terepjárókat, MRAP-ot, felderítő eszközöket, robotrepülőképeket, egészségügyi komplett mobil  kórházat, mobil lőteret, mobil lokátorokat (nem repülőgépek hanem például szárazföldi harcjárművek felderítésére szolgáló magyar gyártású AESA radarokat) kommunikációs eszközöket, kézifegyvereket, egyéni felszereléseket, a Digitális Katona Egyéni Harcászati és Infokommunikációs Felszerelési rendszert, a légi haderőnem helikoptereit, és fegyverzetét.

dsc_0787m.jpg

  • Amit ritkán fotóznak. Hadikórház aggregátorai

dsc_0788m.jpg

  • A harctérről beérkező sebesültek a triázs után ide kerülnek, vagy itt kerül sor a "válogatásra".

dsc_0790m.jpg

  • Egy aknarobbanás imitált áldozata, előtte orvosi műszerekkel, kötszerekkel fertőtlenítőkkel teli asztal és valószínűleg EKG műszer

dsc_0794m_1.jpg

  • Képzeljük el, hogy a sebesült ordít kínjában remeg, és a csonkból folyik a vér és egyéb folyadékok. A háború az emberiség ellensége.

dsc_0791m.jpg

  • Ez a katona most békésen fekszik csonkolt lábával és minden tiszta körülötte. A valóság teljesen más. Ez a kép olyan mint egy lemosott és kivaxolt harckocsiról készült fotó.

dsc_0792m.jpg

  • A sebesültek ilyen körülmények között feküdnének ideális körülmények között. Persze a nyögés, jajgatás, a fájdalom hangjai a fertőtlenítő szerek és az emberi izzadság, az üszkösödés, égés és más szagok Dante poklává tehetik ezt a helyiséget.

dsc_0793m_1.jpg

  • Katonás rend és tisztaság elsőrendű feltétel az orvosi hivatás során is. 

dsc_0795m_1.jpg

  • Intenzív részleg a tábori kórházban. Nos képzeljünk ide COVID betegeket, akik fuldoklanak és már nem lesz ilyen szép a kép..

dsc_0800m.jpg

  • Az intenzív részleg másik szemszögből..

dsc_0803m.jpg

  • Egy régebbi orosz konténerben az orvosi labor helyezkedik el.

dsc_0806m.jpg

  • Bár magyar fejlesztés de a lengyelek rendszeresítették először a szárazföldi járművek érzékelésére tervezett AESA lokátort. Most már az MH 24. Bornemissza Gergely felderítő ezred is rendelkezik néhánnyal.

dsc_0808m.jpg

  •  A Bornemissza Skylark izraeli Elbit I-LE (pacsirta) típusú felderítő UAV-ja. Hatótávolság 40km, repülési magasság 4500 méter repülési idő három óra. Hasznos teherbírás 1,2 kg. Tehát gyakorlatilag egy kamerát/ infra kamerát és egy real-time adattovábbító eszközt hordozhatnak. A 2. kre.dandárnak vannak Skylark I mini drónjai is, amelyek ennél jóval kisebbek, gyakorlatilag kézből indíthatóak. Hatótávjuk 5km repülési idő 2 óra.

dsc_1876m_2.jpg

  •  "A Pacsirta a levegőben.." mh24.JPG
  • Az MH 24. Bornemissza Gergely felderítő ezred címerpajzsa (forrás: wikipedia)

dsc_2165m_2.jpg

  • Kecskeméten is kinn volt a Rotors and Cams cég ProTar gázturbinás TUAV-ja (vagyis célrepülőgépe). Ez váltja a régebbi Meteor célgépeket. Sebessége elérheti a 600km/ órát. A légvédelem számára ideális, tehát téves az az állítás, hogy azért kell L-39NG repülőgépeket venni, mert ezen lesz magyar pilótaképzés (mert jelenlegi állás szerint Olaszországban folytatódik Kanada helyett), másrészt mert olcsóbb repülni azzal célt a légvédelemnek mint Gripennel. Igen, de Drónnal még inkább. Egyébként a két repülőeszköz (L-39NG és a ProTAR) repülési sebessége közel egyenlő, és szögvisszaverő alkalmazásával a lokátoron is nagyobb lesz a képe. Tehát van szükség L-39NG-re? Nincs. De a NER holdudvar állami hitelgaranciával többségi tulajdont szerzett, és a hazánknak szállított repülőgépekből származó profit megy majd vagy a Kajmánszigetekre, vagy a hatvanpusztai birtokra.

dsc_2167m.jpg

  • Ami fontosabb, de nem igazán írhatunk róla, megszületett a magyar V-1. A magyar fejlesztésű drón indítóról ugyanis nemcsak célrepülőgép, hanem öngyilkos robotrepülőgépek is indíthatóak, akár táv, akár GPS irányítással, lézeres célmegjelölés esetén még nagyobb találati valószínűséggel. és az indítás után gyorsan áttelepíthető manőverezhető a rendszer. A telepítési idő egy óra alatt van.

dsc_2217m.jpg

  • A Gestamen Arms magyar fejlesztésű kézifegyverei. Igaz 100 ezer darab több típusból álló cseh Bren2 lövészfegyver családra vettünk licencet, és a gyártás folyik, de sok alkatrészt például a csövet nem sem hazánkban gyártják. A program lelassult. A cseh fegyverek relatíve drágák, de nagyon strapabíróak nyilatkozta Maróth Gáspár. "Létre akartak hozni egy új magyar fegyvercsaládot, amely modern, egyedi és moduláris eszközökből áll, illetve kedvező ár / érték arányban lehet őket legyártani, emellett pedig ki akartak alakítani egy hazai mérnöki szakember-gárdát is, akik további fegyverek fejlesztésével tudnak majd foglalkozni."

dsc_2221m.jpg

  • A kérdésem, hogy ha a cseh fegyverek alkatrészeit is képtelenek vagyunk legyártani, márpedig ez a helyzet, mert se megfelelő szakmunkás, se technika (utóbbi beszerezhető) se alapanyag (ez is beszerezhető) akkor amennyiben beválnak ezek a prototípusok, akkor ezt, hogy akarjuk önállóan sorozatban gyártani. A FÉG volt az utolsó kézifegyver gyárunk amit elkótyavetyélt az ország. A gépen a G9SMG gépkarabély látható (submachine gun)

dsc_2223m_1.jpg

  • A pisztolyok prototípusait is láthattuk, tapogathattuk, célra tarthattuk. A Gestament Arms kifejezetten keményen dolgozott, hogy a prototípusok készek legyenek két év alatt. Ezek a fegyverek nem a ma, hanem a jövő fegyverei. Ismét kérdés, mivel a Bren2 gépkarabélyok szintén több évtizedes használatra készülnek. Amennyiben ezekből is rendszeresítésre javasolnak fegyvereket (és még gyártani is tudjuk Őket, egyébként valószínűleg azonos gyárban), akkor mi lesz a logisztikával, és a 100 ezres licenccel.. Ha nem használjuk ki, kidobott pénz volt.  A jelen helyzet pedig, hogy a katonák nagy része még mindig AK változatokkat használ, a különleges erők pedig mindennel felszerelve ami létezik (Ők szinte Copy Past úgy vannak felszerelve mint az amerikaiak, azonos fegyverek, eszközök, harceljárások)

A dinamikus program két fő részből állt. Először a különleges műveleti erők semlegesítettek egy ellenséges kommunikációs eszközökkel felszerelt tábort. Itt sajnos a rossz idő miatt nem került sor a várva várt pillanatra, GBU-12 lézerirányítású bombavetés először magyar földön, csak szimulált robbanás. Utána Mi-24V és P harci helikopterek tűztámogatása és elterelő repülése közben H145M forgószárnyasok raktár ki a 2.kre.dd. katonáit, és közben még a földön is Polaris MRZR4 járműveken is érkeztek spec.ops katonák illetve az ellenséges erősítés feltartóztatására is jöttek rohamlövészek HMMWV-kkel és a önkéntes tartalékosok Mi-17-el.

dsc_0897m.jpg

  • Ez a robbanás tervek szerint egy GBU-12 (Paveway II) lézerirányítású bomba lett volna.. Ha az időjárás is engedi. Nos ezért kell GPS irányítású, vagy kombinált irányítású bomba, mert az eső, köd és hó anulálja a lézeres célmegjelölést.

dsc_0923m.jpg

  • Földközelben a MiHU. A 30mm-es gépágyú mutatja,hogy Mi-24P változat. A két oldalon egy-egy B-20 típusú Sz-8 rakétákat tartalmazó konténer. A rakéták 80mm átmérőjűek. 

dsc_1469m.jpg

  • Dübörög a 30mm-es gépágyú. Az egyetlen fegyver amelyhez lőszer is van a Mi-24 helikopterek esetében.

dsc_1076m.jpg

  •  Egy Mi-24V és egy P változat adta a légi támogatást a különleges műveleti erőknek.

dsc_2076m.jpg

  • Egy amerikai gyártmányú HMMWV 1165A1 típusú terepjáró, amely 40 darab körül lehet hadrendben. Az 50-es nehézgéppuskát lecserélték egy könnyűgéppuskára és egy gránátvetőre. A szolnoki 2 kre.dandár felszerelésében vannak.

dsc_2115m_1.jpg

  • Polaris Defence MRZR4 ultrakönnyű terepjáró. Az amerikai cégtől egy tucatot szereztünk be a különleges műveleti katonáknak. A Mi-17 és a H225M helikopterekkel is szállítható. A szlovákok is rendszeresítették..

dsc_0974m.jpg

  • A 15-ös lajstromszámú H145M-ből is támadtak a SOF-os katonák. A helikopteren láthatóak a beépített besugárzásjelzők, de infracsapda szóró nincs felszerelve, kereső fényszóró viszont igen.

dsc_1149m_1.jpg

  • Feladatuk végeztével indulnak a 16-os és 17-es lajstromú "Okostojásokkal" a Spec.Ops harcosok.

Persze nyertünk :).. de.. Sajnos a valóság kicsit komolyabb, bár tényleg egyre jobb felszereléssel vannak ellátva honvédeink. Most, hogy a Hadsereg felsővezetése (nem akarva megsértve senkit) különleges műveletisekből áll, kicsit tolódni kezd a NATO nehéz és közepes dandár felállítására indított fejlesztés egyre inkább ebbe az irányba. Ez azonban világtendencia is, hogy a kis kötelékekben működő speciális alakulatok (sokszor nem jogilag nem is tisztázottan, akár békeidőben is) likvidálják a tényleges vagy feltételezett ellenség katonai és politikai vezetőit (mindent a terrorista és a nemzetbiztonság szavak alá lehet seperni), illetve pusztítják katonai, védelmi ipari gazdasági célpontjait.  Vissza a különlegesek gyakorlatára. Sajnos a Mi-24 harci helikopterek bemutatója is rámutatott, hogy a 'P'-k 30mm-es gépágyúján kívül semmilyen fegyverzettel nem rendelkeznek, a V-k nehéz-géppuskáihoz lőszer lenne dögivel, de nem vettek lőszerhevedereket, a régieket pedig kiselejtezték, miután a Mi-24-est 2011-ben leállították, gyakorlatilag kivonták és 2016-ban mégis összekapartunk hat régi ex.német "P" változatot, és ugyanannyi "V"-t orosz nagyjavításra, de végül az utolsó négy "V"-t már nem vittük ki, mert fordult az politika szele és kinyitották az ajtót az francia-német Airbus forgószárnyasai előtt. A tervek szerint pótolva lett volna a páncéltörő fegyverzet is, méghozzá 9M20 ATAKA rakétákkal, amit NATO embargó ide-oda, harmadik fél bevonásával be lehetett volna szerezni, de a koncepció váltás miatt, mármint jön az Airbus H145M, már nem áldoztak rá forrásokat. Üresek a Mihu-k infracsapda tartói is, pedig jól felszerelték Őket, csak nincs amit belerakjanak. Így aztán Mihu-k rakteréből ajtólövészként ropogtattak könnyű géppuskákkal, katonáink. Nos ha az "ellenség" néhány nehézgéppuskával, netalán RPG-vel, vagy MANPADS-al rendelkezik (utóbbi a vállról indítható légvédelmi rakéta), akkor nagyon sok hősi halottunk lett volna néhány perc alatt.

dsc_1834m.jpg

  • A Digitális katona magyar módra. A felszerelésük sokkal modernebb, mint akár 5-10 éve. Az egyenruhák minősége változó, hiába ugyanaz a terv, vagy a mosás fakítja ki őket, vagy a minőség ellenőrzés rossz, mert több árnyalatban eltérnek a színeik. A ruhák, felszerelési tárgyak, a fegyverek a mai magyar lövészkatonák top felszerelése. Sok katonának kiosztották, vigyázzanak ne koszolják össze aztán vissza a raktárba a Bren2 karabélyokkal, új kevlársisakkal és digitális kütyükkel együtt. Amit láttunk ez még csak koncepció 2030-ra.

Viszont azt is jegyezzük meg, hogy Honvédségünk legkomolyabb, legharcedzettebb és kiképzett katonái a 2.kre dandár katonái. Sokan vettek részt közülük missziókban, Afganisztánban és Irakban, sok olyan küldetés volt, közösen akár a hírhedt amerikai zöldsapkásokkal, speciális erőkkel, talán még a Delta Force, vagy a Navy Seal sőt a DevGru alakulataival amelyekről talán 20-50 év múlva olvashatunk. Addig jobban van titkosítva, mint a Magyar-Kínai vasút, vagy Paks 2 zűrös szerződései. A rohamlövész jelvényt sem olyan könnyű megszerezni,a lemorzsolódási arányt nem is írom le aki gondolja nézze végig az alábbi videót.

  • A rohamlövész kiképzés (forrás: youtube)

A köznyelv alapján elnevezett "kommandósok" bemutatója után,  összfegyvernemi bemutató következett. Szakavatot tábornok, Sándor Zsolt vezérőrnagy a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese vállalta a narrátor szerepét és mutatta be az eseményeket.

Itt szintén különleges katonák, mesterlövészek kirakásával kezdődtek a műveletek, majd megjelent a "Szittya zászlóalj, ami egy megfogalmazás szerint egy lecsupaszított lövész zászlóalj. Az új koncepció része, hogy minden szakaszban van 2 Carl Gustaf hátrasiklás nélküli (páncélozott és páncélozatlan járművek, erődítmények és élőerő ellen is hatásosan bevethető) eszközzel , 2 db 60mm-es aknavető (spanyol gyártású), és két mesterlövész. Őket viszont amit össze tudtunk szedni a zsák aljáról minden támogatta. Tehát bemutatkoztak a zászlóalj két oldaláról tüzelve a nehézfegyvereink, jobb oldalon a tüzérség 152mm-es D-20 tarackjai a múlt (és még a jelen) illetve a most még német vendégszereplő két Panzerhaubitze 2000 páncélozott (önjáró) tarack. Mellettük a régi BTR-80 és 80A járművek kanyarodtak a középen védekező lövész alegységek mögé és támogatták azokat nehézéppuska és 30mm-es gépágyú tűzzel. Egyébként a BTR-80A lövege álló helyzetben pontos és jó fegyver napjainkban is, a probléma a jármű elégtelen védettsége, korlátozott terepjáró képessége, a katonák be és kirakásához tervezett oldalajtók nagyon rossz koncepció. Felderítő és ellentevékenység rendszere szinte nincs néhány ködgránátvetőn kívül. Volt terv a BTR honi modernizálására is, még amerikai Javelin rakétás páncélvadász járművet is felvázoltak, de helyesen az alapkonstrukciót vizsgálva a harcérték minimálisan lett volna csak javítható.

dsc_1317m_2.jpg

  • Persze bábuk ellen könnyű harcolni. Nos aki így gondolja az tegyen meg naponta több tucat km-t sárban, esőben, tűző napsütésben, 20-40 kg-al terhelten, futólépésben, néha repülő és akkor hasra, stb. A lövészkatona hiába kap jobb ruhát, modernebb fegyvert, és eszközöket és nagyobb távra járművel szállítják, akkor is komoly fizikai igénybevételnek van kitéve.

dsc_1314m.jpg

  • A svéd Carl Gustáv hátrasiklás nélküli löveg töltés közben. Az egyik reklámban feltűnt a Rocky IV filmben megismert Dolf Lundgren is. Azt mondta a fegyverről: megbízható, működik és svéd mint Én.. Egyébként a "Kustjägarna" katonája volt, ami a svéd Navy Seals-nak felel meg, tehát tudja mit beszél..

dsc_1208m_1.jpg

  • Az önkénes tartalékosokat a 702-es oldalszámú Mi-17-es szállította a harcterületre. Tényleges harcértékükről nem nyilatkoznék annak ellenére, hogy egy alegységük az Ohiói Nemzeti Gárdával is készült Amerikában.

dsc_1275m.jpg

  • A jelen és a jövő. A háttérben a 152mm-es lövedékekkel dolgozó D-20 vontatott tarackok, elöl egy Panzerhaubitze 2000, amely 155 mm-es lőszerrel tüzel.  Az orosz és a nyugati fegyvereket, különösen a nehézfegyvereket úgy készítették, hogy egymás lőszerét ne tudják felhasználni.

dsc_1350m_2.jpg

  • A jelen és a jövő együtt. egy régebbi BTR-80 nehézgéppuskás toronnyal és mögötte a Páncélos Tarack..

De tegyük hozz a BTR-80 és modernebb társai is, páncélozott szállító harcjárművek, tehát nem az első vonalba valóknak tervezte a gyártó, csakhogy a 2000-es években a BMP-1 gyalogsági harcjárműveinket éppúgy kivontuk mint az önjáró tüzérséget és a rakétatüzérséget. A BMP-1 egyébként sok országban még modernizálva ma is hadrendben van, feljavítva, távirányítású toronnyal, más fegyverzettel, modernebb elektronikai felderítő rendszerekkel és korszerű páncéltörő rakétákkal. Tömege lassan már közelíti a 15-20 tonnát, de még úszóképes, ami nem mondható el a Lynx-ről amely bizony 45 tonnájával inkább egy közepes harckocsi súlya, annak védettsége nélkül. A bal oldalon a török Nurol Makina által gyártott Eyder Jalcin nevű török MRAP kategóriájú járművek kanyarodtak szintén a közép felé és Aselsan távirányítású toronygéppuskákkal támogatták a lövészeket. Az a harcjármú a magyarosított Gidrán, amelyet török-német (Rheinmetall) és magyar kooprodukcióban kerül gyártásba Kaposváron. Nos a MRAP az a harcjármű kategória, amit azért fejlesztettek ki, mert a katonai fölényben lévő nyugati haderők ellen IED néven sokféle, akár több száz kilós van még nehezebb és nagyobb aknát fejlesztettek ki a közel-keleten és ezek ellen a hagyományos terepjárók, harcjárművek alváza bizony nem sok védelmet nyújtott. A "V" alakú erősített alváz viszont a sivatagokban is korlátozva vált be, Európában meg még nem volt komoly harccselekményben. Ami tény az tény, hogy a magas szögletes járművek korlátozottan védettek, akár egy 20mm-es gépágyú is kilőheti, valamint rendkívül dülékenyek, borulékonyak. A magas járművekre szerelt távirányítású gépágyú vagy gránátvető, illetve páncéltörő rakéták csak rontanak a terepjáró képességen. Mindenesetre a kissé felázott talajon mint hímes tojások úgy közlekedtek. A Gidrán hegyes,völgyes beépített helyeken alkalmazása sok kérdőjelet hordoz magában.

dsc_1713m.jpg

  • A Eyder Yalcin ami még abban nem Gidrán, hogy Törökországban készült. Lassan mentek, minden hepe-hupán bizony erősen dülöngéltek.. Nem biztos, hogy ide való egy MRAP. Egyébként az USA-ban több 10 ezer maradt meg Irak és Afganisztán után. El akarták adni Európában, Ázsiában,de senkinek se kellettek rossz menettulajdonságaik miatt. Aztán Amerikán belül az erdészek és a rendőrségek kaptak belőlük. Sok levetett fegyverrel felszerelt rendőrségnél, a 2000-es évektől kezdve a pisztolyos fánkevő rendőrökből, egy állig felfegyverzett, taktikai mellényes kevlársisakos militarista külsejű erőszakszervezetet hozott létre, amelyben sok-sok veterán katona is szolgál, ezért a beidegződéseik miatt, úgy bánnak sok esetben az amerikai polgárokkal is mint tették azt az arab lakossággal, Irakban, Szíriában, vagy éppen Afganisztánban az ott élőkkel.

dsc_1367m.jpg

  • A Gidránok a szintén török ASELSAN cég távirányítású géppuska toronyaiból leadott tűzzel fedezik a gyalogosokat. Nos ennyire fedezetlenül, állva egy pusztaságba a túlélőképesség csak asszimetrikus háború esetén feltételezhető.

dsc_2183m.jpg

  • A jármű elején már Gidrán felirat van. Hogy is mondja egy vadász? A terpesztése.. Nos szélesebbnek kéne lenni a biztonságos haladáshoz, ilyen magasság mellett, de akkor már bazi nagy jármű lenne. Olyan mint az amerikai Oskosh cég M-ATV. Utóbbit inkább gyártanám hibái ellenére is hazánkban. Legalább nem borul fel..

A Gidránnal kisebb és sokkal jobb harcjárműnek tartom a Yörük nevű terepjárót, amely szintén "light panzer" tehát gyengén páncélozott, de jóval alacsonyabb, gyorsabb, és megfelelő platform páncéltörő rakétának felderítő eszközöknek, elektronikai harceszközöknek, gránátvetőnek, aknavetőnek.Magyarországon a zuhanyhíradó szerint Nomád néven kerül gyártásba szintén Kaposváron. A ködös, párás tájon sajnos elégé a távolban láthattuk a tatai páncéloszászlóalj támadását, amelyet két csoportban a Lepard2A4HU "kiképző" harckocsik és a T-72-esek hajtották végre. A német Kampfpanzerhez vélhetően nagyon kevés lőszert vásároltunk (egyébként nem olcsók a lövedékek) de azért legalább 5-6 lövést leadtak velük járművenként. A Leopard2A4HU-k bizony régebbi járművek mint némely T-72-nk. A tűzvezetése jóval felülmúlja az orosz típusét, a találati valószínűsége 95%-os, tehát 10 lövésből 9 vagy 10 találat. Ráadásul éjjellátó képessége többszörösen felülmúlja nemcsak a mi 72-es változatainkat, de még az orosz csúcs T-90M(Msz) sőt talán T-14 Armata sem jobb éjszakai harcban a Leopard2A4HU-nál. A védettség, és a megvásárolt lövedékek más tészta. A LeopardA4HU sebessége kiváló nemcsak előre, hanem hátrafelé is, tehát védekező harcban is az ellenség felé legjobban páncélozott elejével fordulhat és közben nagy sebességgel képes tolatni. De bár nagyon büszkék voltak katonáink rájuk, csak gyakorló harckocsik, és csak egy század. A T-72 még évekig rendszerben maradhat. Egyébként a T-72 harckocsicsalád más koncepció alapján készült és helyt álltak a helyi háborúkban. A nyugati tudósításokban mindig az égő, lerepült tornyú 72-esek voltak láthatóak különösen Irakban ekkor kezdődött az amerikai M1 Abrhams túlmagasztalása. Az amerikai harckocsi kiváló, de megvannak a gyenge pontjai, azóta már láthatóak voltak orosz páncéltörő rakéták által kilőtt M1-esekről képek. Az sem mindegy, hogy Joe saját tankjainak páncéljában merített uránréteg erősíti a páncélvédettséget, az export változatok ennél gyengébbek. Más országok nem kapták meg a szintén merített urán maggal rendelkező űrméret alatti nyíllövedéket sem.

dsc_1391m_2.jpg

  • A jelenlegi vegyes állapot a páncélos erőknél, T-72-es és Leopard2A4HU harckocsik támadásban.A lengyeleknél még kuszább a helyzet. T-72, PT-91Twardy, Leo2A4, A5 2PL és erre most rendeltek amerikai M1-eseket is (elvileg a régi T-72 kivonására)

dsc_1393m_2.jpg

  • Nem szabadna leírni, de a Leopard2 kinézetre a Panzerkampwagen VI. Tiger modern reinkarnációja. Nézzük meg a szögletes felületeket. Ugyanakkor a legoroszosabb nyugati harckocsi, mert a tűzerős és a sebesség a védettséget a háttérbe szorította az 2A5 változatig. Egyébként a szocialista időkben is az Esztergomban lévő harckocsizó iskolának az volt a beceneve hogy Guderianképző.. Vagon miért nem a sok orosz harckocsizótábornok jutott az eszükbe :-)

dsc_1614m.jpg

  • Sajnos nem sikerült elkapnom egyetlen lángcsóvát sem tüzeléskor..

A "csatában" a harckocsik előrenyomultak majd visszavonultak, a gyalogság lőtte a felbukkanó célokat, a Szittyák a Károly-Gusztávval pedig kilődözték az ellenséget páncélozott célokat. Azonban a svéd zsebágyú nem páncéltörő fegyver, hanem többcélú, viszonylag kis hatótávolsággal, kiváló városi harcokban, de egy harckocsit  500 méterre engedni eléggé veszélyes. A 9K115-2 Metyisz páncéltörő rakétáink, amelyek sajnos nem rendelkeznek éjszakai és rossz idős képességgel jóval a svéd fegyver hatótávolságán túl másfél km-ről képes csapást mérni a harckocsikra. A Metyisz utódja ki kiválasztásra került, méghozzá a légi és a földi haderőnem részére is az izraeli Rafale Spike páncéltörő rakétacsalád került kiválasztásra. Az Spike LR2 (Long Range) vagyis hosszabb hatótávolságú rakétája lesz például a Lynx gyalogsági harcjárművek távolharc fegyvere 4km-ről lőhetik ki az ellenséges páncélosokat. A Rheinmetall "páncélvadász" változatként négy rakétás toronyváltozatot is képes szállítani. A Gidrán vagy a Nomád is hozdozhatja a Spike-ot A H145M könnyű többcélú helikopterhez is állítólag Svédországban lezajlott az integráció, és a H225M is képes ezt a fegyvert hordozni, bár utóbbi nagysága miatt nem egy harci helikopter, de harci-kutató-mentő feladat esetén bizony jól jön az extra tűzerő. A Spike gyalogság számára is elérhető indítóállványos megoldással. A kérdés,hogy mennyi rakétát tudunk venni, mert egy modernizált T-55 esetében lehetséges, hogy az izraeli fegyver drágább mint a célpont.

dsc_1247m_2.jpg

  • Repül a Carl Gustav pácéltörő rakétája. Kiváló fegyver. Azonban nem helyettesíti a valódi 5-10 km hatótávolságú páncéltörő rakétákat.

Az összfegyvernemi csata végén, a Mi-24P és V változatok nem irányított Sz-8 rakéta sortűzzel árasztották el az ellenséget. Ennek csak annyi volt a hibája, hogy az oroszországi nagyjavítás óta, 1x volt vele lövészet, és akkor a lejárt üzemidejű rakéták nagy része nem robbant fel. Az első gyakorlónapon a zuhanyhíradó szerint mintegy 40 rakétából 3-6 működött, a többi maximum kinetikus hatás gyakorolt az ellenségre. A szakmai napon és valószínűleg a kormánytagoknak rendezett bemutatón sem volt jobb arány, csak utóbbiak nem értettek hozzá.

dsc_1678m.jpg

  • Nem irányított Sz-8 rakéták szalvója a Mi-24 harci helikoptereiről. Sajnos nagy részük nem működik. Nem pontos fegyver, inkább területtűzre alkalmas. Erős lélektani hatása is van, Élőerőre és könnyű, páncélozatlan járművek ellen hatásos, harckocsik ellen nagy szerencse kell, hogy el is találja és kárt is okozzon benne.

Tény ami tény, hogy amennyiben megfelelőek lennének a rakéták akkor több éleslövészet történt volna, nem ugyanazok a hajózók repülték volna a helikoptereket, mint az évekkel ezelőtti lövészeten, valamint legalább gyakorolták volna a rakétakonténerek tárazását. Ezek nem voltak, tehát az Sz-8 gyakorlatilag használhatatlan. Ami bosszantó, hogy ez egy filléres fegyvercsalád, amelyeket például simán gyártanak a szerbek, méghozzá modernebb fejrésszel, tehát minden adott lenne, hogy ha már Ataka nincs, akkor legalább terület lefogó, nem irányított rakétatűzzel árasszuk el az ellenséget, legalább a gyakorlatok idején. A dinamikus bemutató végén szinte láthatatlanul a bal oldalon megjelent az egyik felfegyverzett H145M helikopterünk és 20mm-es Nexter Systems gépágyú konténerrel tüzelt az ellenséget imitáló célokra. Egyes vélemények szerint a H145M-hez a 20-as kicsit nagy  fegyver, erős a rezonancia, és a hátrarúgás, a 12,7mm-es nehézgéppuska való hozzá, de annak ütőereje és hatótávolsága is jóval csekélyebb. A helikopterre statikus kiállításon a gépágyú konténeren kívül a FZ231-es 12 darab 70mm-es rakétákat befogadó konténere volt függesztve. Ezek még üresek, a fegyverzetből kerül-e beszerzésre és mennyi arról nincs nyilvános információ, ahogy arról sem, hogy ezek között lesznek-e lézerirányítású rakéták. Páncéltörő fegyverként harckocsik ellen nem alkalmas, bár egy lánctalpat vagy éppen a szenzorokat, vagy a motortért érő találat legalábbis megrongálja vagy harcképtelenné teszi a páncélosokat. Könnyű páncélozott és páncélozatlan célok ellen viszont hatásos.

dsc_0753m_1.jpg

  • Egy felfegyverzett H-145M. Az bal oldali függesztés a Nexter Systems 20mm-es gépágyú konténere.

dsc_0759m.jpg

  • A 20mm-es lövegcső vége

dsc_0746m.jpg

  • A jobb oldalon a 12 darab indítóval felszerelt FZ-231 Herstal rakétakonténer.

dsc_0761m.jpg

  • A könnyűhelikopterek túlélésének záloga, az orr rész alatti felderítőgömb (elektro-optikai kamera), a két oldalon infracsapda kivetők és az orr részen radar és lézeres besugárzásjelző és rakétaindításra figyelmeztető rendszer.

dsc_0752m_1.jpg

  • Mint látható 5x6 tehát harminc infracsapda  helyezhető el, vagyis helikopterenként teljesen feltöltve 120 darab töltet.

dsc_1659m2.jpg

  • Alig volt látható (400mm-es objektívvel), de H145M 20mm-es gépágyúval mért csapást a célterületen.

A dinamikus bemutatók után Benkő Tibor honvédelmi miniszter (aki a legjobb hadügyérünk a rendszerváltás óta) és Ruszin-Szendi Romulusz is elismerően beszélt az zászlóalj és támogató erők katonáihoz, majd a sajtó rendelkezésére álltak. A bemutató előtt, közben, és utána is látható volt, hogy bár azon résztvevő állomány a legújabb ruházatot, felszerelést, fegyverzetet viselte, nem sikerült elérni, hogy színében azonosra sikerüljön a gyártás, valamint néhány mosás után látványosan több színárnyalatban változzanak meg a rejtőszínek.

dsc_1903m.jpg

  • Dr.Benkő Tibor honvédelmi miniszter maga köré gyűjtötte a katonákat a gyakorlat után, és gratulált a teljesítményükhöz. Tényleg megérdemelték a dicséretet és köszönetet.

dsc_1899m.jpg

  • A zászlóalj katonáinak egy része.

dsc_1893m.jpg

  • Nos ekkora egy zászlóalj (és még nincs itt mindenki). Egy dandárban három van, és két dandárunk van ekkora létszámmal és egy különleges műveleti amely kisebb létszámú, (még még egy katonai-rendőr egység is amely dandár elnevezéssel tevékenykedik). Talán nincs is olyan magyar katona aki látott már egy teljes dandár személyi állományt felsorakozni.

Bevallom, hogy minden tiszteletem ellenére miniszter úr és a honvédség parancsnoka helyett inkább a kiállított eszközöket fotóztam és azok mellett álló szakmájukat kiválóan ismerő és kommunikációban is jeleskedő tisztekkel beszéltem, hiszen ennyi technikai eszközt, különösen új vagy rendszeresítés előtt álló berendezést, komplexumot ritkán lát az ember.

dsc_1744m.jpg

  • A Leopard2A4HU-n jól néz ki az orr részen az álcázó lombtakaró.. Olyan 1944. Franciaország Panzer Lehr utánérzés..

dsc_1755m.jpg

  • A T-72-n kevesebb álcázást látható.

dsc_1694m.jpg

  • Mercedes-Benz G-280 CDI BA10 terepjárókkal is rendelkezik hadseregünk.

dsc_2185m.jpg

  •  Egy UNIMOG U400. Többek között a MISTRAL VSORAD légelhárító rakétarendszer hordozójárműve is. Ez is német gyártmány.

dsc_2141m.jpg

  • Ez viszont brit. A Királyság több 10 ezer régi brit egyenruhát és fél tucat Land Rover katonai terepjárót adott ingyen Honvédségünknek kiképzési célra.

dsc_1971m.jpg

  • Ural 4320 katonai teherautó. A D-20 tarackokat is ezek vontatják. Soha nem avul el, soha nem romlik el, és még akkor is működni fog, amikor már X szárnyú vadászgépek lesznek csillagrombolókkal a honvédség űrerőinél.

dsc_1711m.jpg

  • Rába H-14 kéttengelyes katonai terepjáró tehergépjármű 

dsc_2070m.jpg

  • Zil-131 háromtengelyes katonai terepjáró gépkocsi. A vének véne, annyit üzemanyag kell neki, mint egy harckocsinak, de átmegy árkon-bokron..

dsc_2073m.jpg

  • Egy veterán Iveco-Magirus katonai tehergépkocsi, amelyet 2002. szeptemberben kapott  462 egyéb használt katonai járművel katonai segélyként a Németországtól

dsc_2072m.jpg

  • Egy H-14-es RÁBA nyitott platóval.

Összességében a gyakorlat a laikusok és a kormánypárti média képviselői úgy mehettek haza, és azt írhatták, hogy minden rendben van, a szakírók láthatták, hogy ez közel sincs így, de az irány pozitív, és hazánk már nem az a hiányoktól szenvedő, fogyatkozó, álladóan képességeket vesztő sereggel rendelkezik mint 10-15 éve a Bevetési Irány gyakorlatokon.

dsc_2150m.jpg

  • A "0" pont a lőtér szíve

dsc_1851m_1.jpg

  •  A Hazáért. Köszönjük.

  •  Benedek Levente videó összeállítása a gyakorlatról. (A szerző engedélyével)

kele-hajmasker.jpg

  • Blogger a bloggon - Berta László fotója