Hagyományőrzés Szlovákiában - Tankové dni Laugaricio 2024

dsc_3989m_3.jpg

Napjainkban szinte törvényszerű, hogy aki nagyszabású szárazföldi hagyományőrző felvonulást és „csatákat” akar látni, annak el kell hagyni Magyarország területét - igaz Uniós állampolgárként a határaink a Fekete tengertől a La-Manche csatornáig, a Földközi tengertől meg a Balti tengerig terjednek. Az is tény, hogy „történelmi magyar területeken belül maradunk, hiszen Szlovákia északi szomszédunk és magyarok is lakta területén került évente megrendezésre Trencséntől (Trencin) délnyugatra Beckó (Beckov) közelben a Vág mentén az évente megrendezett kacifántos nevű Tankové Dni Laugaricio – Den S pozemnymi slimai OS SR (Tankok - szárazföldiek - napja) rendezvény.

patch_8.JPG

  • A harckocsinap lógója (forrás: http://www.tanklaugaricio.sk) 

 A Tankové Dny (Tanknap) története 2013-ig nyúlik vissza, ekkor rendezték az első összejöveteleket. A néhány napig kitelepülő hagyományőrzők megjelennek, tábort vernek, felvonulnak, lődözik egymás és hazamennek, ha tömören leírjuk a látnivalókat.

mapa_new.jpg

  • Az esemény térképe (forrás: http://www.tanklaugaricio.sk) 

A tábor, egy nemzetközi bulinak is felfogható, ahol egymás mellett, nemzetek, korok, haderő és fegyvernemek keverednek szélsőségesen. Német, szovjet, orosz, brit, amerikai és sok más nemzet egyenruhája, technikája is keveredik. Itt bizony egymással beszélget a szlovák polgár SS katonának öltözve, cseh emberkével, aki meg az amerikai 82. légideszant hadosztály egyenruhájába mászkál, odább magyarok, aztán svédek, igazi németek, de britnek öltözve, franciák és még tucatnyi náció tagjai, általában nem saját nemzetük ruhájában és fegyverzetével. Egymás mellett áll a Werhmacht egészségügyiek kötöző helyisége és a Vörös hadsereg páncélos tábora. Szemben velük a mai szlovák hadsereg statikus bemutató. Szóval itt mindent lehet, csak elfogadónak kell lenni. Tudni kell, hogy a hagyományőrzők nem egymás ellenségei, csak bemutatják a ruhákat és technikát, illetve kicsit komolyabban gondolva még harceljárásokat is.

A Szlovák hadügyminisztérium és több promóciós cég támogatja a rendezvényt, előbbi a közelmúlt és jelen technikájával is jelen van. A nemzeti szekciókban a letáborozó kisebb-nagyobb alakulatok sátrakat, fedezékeket, tábori konyhákat, gyakorlótereket építenek ki és ott szimulálják, hogy milyen is lehetett ez a régi időkben. A határ a második világháború, kivétel a római légiósok tábora.

A pénteki napon már nyitva a tábor, de maga a harcjátékok szombat - vasárnapi szórakozás az odasereglő népeknek, és saját maguknak.

A nézők csekély belépti díj áráért (felnőtt 20EUR, elővételben 17 EUR, gyerek 5 EUR) végig sétálhatnak a táboron, és megtekinthetik a statikus és dinamikus bemutatókat. Saját pénztárcája szab gátat mit vásárolhat. Használt töltények, egyenruhák, mű és igazi (hatástalanított) fegyverek makettek, modellek, enni és innivaló, utazhat igazi harcjárműveken utazás, egyszóval mindenki gyerek lehet egy ideig ismét..

plakat.jpg

  • A harckocsinap plalátja(forrás: http://www.tanklaugaricio.sk) 

2024-ben június utolsó hétvégéjén rendezték meg a Tankovy Dni-t.  A reggeli érkezésünk idején, már felkelt a tábor és a „katonák” és a „tábori személyzet” készülődött a bemutatókra. Látható volt lövészárok rendszer kiépített géppuska és löveg tűzfészkekkel, tábori oktatások, svédtorna az egységeknek, főttek a gulyáságyúkban a nemzeti étkek, suvickolták a fegyvereket, járműveket, vasalták az egyenruhákat.

A tábor mellett egy nagy félkörívben foglalhatnak helyet a nézők egy töltésen, gáton és VIP helyeket is készítettek az egyik oldalon nyitott konténerekben.

Az utolsó részvételem óta a dinamikus bemutató résztvevő szlovák fegyverzet egyértelműen csökkent, ennek egyik óta, hogy több fegyverrendszert kivontak, és átadtak az Orosz invázió ellen küzdő Ukránoknak. Így többek között a nyitrai Sz-300MPU rakétakomplexum is csak múlt időben említhető.

A Tankovy Dni kezdetét D-30 tarackból ágyúlövés és közben fehér békegalambok eregetése jelezte. Ez mutatja az egész rendezvény szélsőségeit. Utána a szlovák nemzetvédelmi miniszter nyitotta meg a rendezvényt, külön köszöntve egy spanyol admirálist, aki részt vett a rendezvényen. A megnyitott követte a hagyományőrzők és a jelen szlovák haderő közel egy órás felvonulása. A különféle harcjárművek és kísérő járművek kavalkádja, sem nemzetekben, sem korban nem voltak meghatározva, tehát egy T-72-est követhetett egy második világháborús német féllánctalpas, aztán egy 50-es évekbeli osztrák csapatszállító, majd egy páncélvadász.  Néhány fényképemen bemutatott eszközökön túl még több tucat, harcjármű, műszaki jármű, tehergépkocsi vonult el a nézők előtt.

dsc_3412m_2.jpg

  • T-72M2 a szlovákok modernizációs programjának terméke. A T-72M1 páncélosokhoz képest új tűzvezető rendszer, motor, reaktív páncélzat, lézerbesugárzás jelző került beépítésre, valamint opcionálisan két 20 mm-es légvédelmi gépágyú a torony hátsó oldalán. Érdekesség, hogy a csekély számú prototípusból ez a példány magánkézben van. Ez itt hagyományőrzés. Hazánkban egy "okos" rendelkezés szerint, ha hagyományőrző, harckocsit akar tartani, üzemeltetni, akkor annak nem lehet lövegcsöve.. El kéne néhány embert zavarni a HM-ből, köztük a magát a minisztert is végre.

dsc_3422m_2.jpg

  • A Szlovák haderő jelenlegi két MBT-je. Közelebbi a Csehszlovákiában a ZŤS Martin gyártott T-72M1 változat. 22 darab áll rendszerben a típusból, a távolabbi az ukránoknak átadott fegyverzetét cserébe kapott Leopard2A4SL páncélos amelyből 15 darab került rendszerbe. 

dsc_3461m.jpg

  • A szlovákok Leopard2A4SL páncélosa 90%-ban megegyezik a hazánk által bérelt példányokkal. Különbségek: például nem belga Herstal, hanem német G3 toronygéppuskája van, mások a rádiókommunikációs eszközök és kissé leharcoltabb állapotban vannak a nekünk lefestett és némileg modernizált 2A4HU változatoknál. 

dsc_3424m.jpg

  • A BVP2-ből korszerűsített BPsVI-ISTAR felderítőjárművekből is mindösszesen 18 darab áll hadrendben. Új torony, álcáháló és modernebb felderítőeszközök jellemzik a régi gyalogság harcjárművekből átépített felderítőket. 

dsc_3441m_1.jpg

  • Egy régebbi BVP-2/BMP-2. Némi álcalomb a páncéltesten. A szlovák és a svéd zászló jelzi, hogy megvan már az utód. A svéd és BAe együttműködésből a CV-90MK IV. kerül szállításra 152 darabos mennyiségben.

dsc_3432m_1.jpg

  • Egy még régebbi gyalogsági harcjármű a BVP-1/BMP-1. Ez a változat elsősorban az alacsony hatásfokú 73 mm-es lövegről ismerhető fel. A repesz-romboló lőszer mellett kumulatív páncéltörővel is tüzelhetett, és a lövegcső fölé )M14M Maljutka páncéltörő rakétát is hordozhatott. Elvileg 69 darab áll rendszerben, de lehet egy részük már ukrán területen harcol.

dsc_3438m.jpg

  • Az RM70/85 Modulár "Vampire" tüzérségi rakétavető (MLRS) már Ukrajnában is bizonyított, sőt orosz területre is indítottak csapásokat a típussal. 25 darab áll rendszerben a Szlovákoknál, de ebből is kerülhetett már ukrán oldalra. A rakéták hatótávolsága típustól függően elérhet 1000 km-t.

dsc_3456m.jpg

  • Egy új változata az szlovák önjáró tüzérségnek a BIA 6x6 löveg. Ennek 52 kaliberes 155mm-es lövege 40+ km-re is el tudja lőni a gránátot. Az üröm az örömben, hogy az ukránoknak 18 darab szlovák gyártású és 18 darab cseh gyártású kerekes önjáró löveget kéne leszállítani 2024-ben,és a cseh gyártású lövegekhez előbb szállítják le a csöveket, mint a szlovák gyártásúakhoz. A probléma a lövegcső gyártásának elégtelen volta. Mondhatni ciki, hogy 2-3 tucat lövegcsövet se képes a szlovák (és cseh) ipar gyártani. Igaz több elemző szerint alapanyag problémák vannak, az ötvözőanyagok ára rendkívül megemelkedett, és elégtelen mennyiség áll Európában rendelkezésre 

dsc_3428m_3.jpg

  • Egy régebbi változatú 155mm-es Zuzanna2 önjáró löveg, amelyből körülbelül 40 darab áll rendszerben. Ezekből is hat darab átadására került sor Ukrajna részére. 

dsc_3416m_3.jpg

  • A TATRA és a francia NEXTER közös járműve a TITUS, amelyből több változat áll rendszerbe, de a cseh haderőnél.. A 62 darabos beszerzés mellett, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Albánia is rendszeresíti, akárcsak több francia fegyveres testület. A szlovákok a saját TATRAPAN típusú járművek 70 darabos flottáját használják.

dsc_3415m_1.jpg

  • A BAe CV90 Hägglunds 120mm löveggel felszerelt páncélvadász változata Svédországból érkezett. Ez a verzió nem került beszerzésre a szlovákok által. Mint látható kissé régebbi típus mint a RM KF-41 Lynx hasonló verziója.

Az igazi hagyományőrző „csata” az 1944-ben a Csehszlovák hadtest Kárpát-Dukla hadműveletéből egy szcenárió volt. Itt első sorban csehszlovák katonák és német egységek harc volt látható, amely felett a Luftwaffe és a szovjet Vörös Légierő harcát is megtekinthettük. A csata azért is volt a keleti hadszíntérről, mert Csehországban, ahonnan az M4 Sherman tankok és amerikai féllánctalpasok szoktak érkezni ugyanezen a napon rendezték a „Bahna” nevű hasonló rendezvényt, így rendkívül kevés világháborús nyugati eszköz érkezett a Willys Jeep-eken kívül.

dsc_3384m.jpg

  • Kettő Willys Jeep, amelyeket elsősorban a második világháború idején használtak a tengelyhatalmak ellen szövetséges országok. 647 ezer darabot készítettek a  háború során.

dsc_3462m.jpg

  • Az M4 Sherman közepes harckocsi, páncéltestére építették Kanadában a Sexton II önjáró löveget. A jármű fő fegyvere, a 25 fontos (87,6 mm) ágyú.

dsc_3463m.jpg

  • A lövegből 2150 darabot építettek és hat országban rendszeresítették.Hat fős személyzettel 105 darabos javadalmazással indították harcba a harcjárműveket

dsc_3405m.jpg

  • Egy modernebb hagyományőrzés. A híres HMMWV (Humvee) amerikai terepjáró egy "Ranger" lobogó alatt.

dsc_3406m_1.jpg

  •  Amerikai terepjárók, Willys Jeep és HMMWV típusok a sátor alatt.

dsc_3391m.jpg

  • OT-64 SKOT, (Kobra) csehszlovák és lengyel fejlesztésű páncélozott szállító járműcsalád, a szovjet BTR sorozat egyik alternatívája a Varsói Szerződés idején. 1963-71 között mintegy 4500 darabot gyártottak a típusból. 

dsc_3399m_1.jpg

  • A csehszlovákok 2000 darab rendszeresítettek, a többi a lengyel haderőben szolgált. A tornyába egy nehéz és egy könnyű géppuskát építettek. Néhány változat a 9M14 Maljutka páncéltörő rakétát is hordozta. A személyzet két tagján kívül 10 illetve 18 főt volt verziótól függően szállítani. Sikeres exportcikk volt,23 országba állították a gyártókon kívül a járműveket.

dsc_3398m_1.jpg

  • VT-55 (vyprošťovací tank) műszaki mentő harckocsi, amelyet a T-55 MBT alvázára építettek. Exportváltozatként 1278 darabot gyártottak arab országok részére a Túrócszentmártoni ZŤS Martin gyárban.

dsc_3408m.jpg

  • SA-13 (9K35 Sztrela-10) közel hatótávolságú légvédelmi rakétakomplexum. Ukrajnában napjainkban is harcolnak vele az oroszok ellen. Hatótávolsága 5-9 km volt. Rakétája a 9M37 típusú volt hazánkban.

dsc_3413m_1.jpg

Osztrák Sauer 4K4FA típusú lövészpáncélos. A sógorok harcjárművét öt ország rendszeresítette. Hat változatban gyártották.Az Ausztriának készült 445 darabos gyártásból a legtöbb "Grenadier - Schützenpanzer" vagyis lövészpáncélos volt. Kis mennyiségben  katonai-mentő, aknavetős és nem irányított rakétavetős járműveket is gyártottak. Nigéria 250 darabot állított szolgálatba. 

dsc_3403m.jpg

  • Egy különlegesség az olasz terepjáró.La Fiat 1101A Campagnola, 1951 és 1987 között gyártották, benzin és dízelmotorokkal.1974-be Nuovo Campagnola néven egy új orrésszel ellátott változattal modernizálták a gyártást. A típus gyártási jogát megvette Jugoszlávia ott a Zastava építette a járműveket. 

A szlovákok ebben az évben külön bemutatót tartottak az ukránoknak átadott BVP gyalogsági harcjárművek és T-72 páncélosok helyett kapott Leopard2A4SL tankokkal és a megrendelt BAe CV90 Hägglunds 120mm-es páncélvadásszal. Utóbbit nem szerezték be, de Mark IV gyalogsági harcjárműveket igen, a csehekhez hasonlóan.

A levegőbe megjelent a szlovákok egyik UH-60M Blackhawk helikoptere, amely szállító és roham forgószárnyas.

A felvonulás után az első szcenárióban a szlovák fegyveres erők egy erőszakos harcfelderítését láthattuk. Az „ellenség” modernizált BVP2 gyalogsági harcjárművekből kifejlesztett BVPsVI. ISTAR felderítő járművekkel harcolt, A „hazaiak” BVP1 és 2 típusú gyalogsági harcjárművekkel és egy T-72M1 harckocsival vettek részt a műveletekben, a háttérből pedig D-30 vontatott és Zuzana2 önjáró tarackok támogatták Őket.

dsc_3772m_2.jpg

  • D-30 típusú tarack tűzmegnyitása. Ezzel a lövéssel indult el modern szlovák katonai erők demonstrációja

dsc_3782m.jpg

  • BVP-2M a jelenetben a "gonoszok" oldalán harcolt.

dsc_3807m.jpg

  • A T-72M1 páncélost Szlovákiában gyártották egykoron. Most is a hazaiak "ökle" volt az ellenség ellen.

dsc_3815m.jpg

  • A BVP-2M gyalogsági harcjármű a torony tetején 9M113 Konkursz páncéltörő rakétát hordozott.A szlovákok rendszeresítették páncéltörő rakéták közül a Spike LR2 izraeli penetrátort is.

dsc_3818m.jpg

  • Alapharckocsi és gyalogsági harcjármű. A NATO és az Orosz harcászat is támadás során ezekre is épített. Ellenséges drónfelhők alatt alkalmazásuk kétséges.

dsc_3824m.jpg

  • A BVP-2M harcjárműből talán két tucat van, és a felderítő járműből is csak 18. Nem véletlenül került beszerzésre a CV-90 gyalogsági harcjármű

dsc_3748m_2.jpg

  • A szlovák katonák támadásban.

dsc_3829m_1.jpg

  • BVP-2M  gyors menetben.

dsc_3838m_1.jpg

  • Egy öreg BVP-1 gyalogsági harcjármű Maljutka rakétával igyekszik a mezőn.

dsc_3856m.jpg

  • A 155mm-es Zuzanna 2 önjáró tarack napjainkban is modern harceszköznek számít

dsc_3636m_1.jpg

  • A 120mm-es löveggel felszerelt CV90-est nem rendelte meg sem Szlovákia sem Csehország.

dsc_3644m.jpg

  •  A BAe CV90 Hägglunds tornyának hátsó részéről hiányoznak a ködvetők, és ellentevékenység rendszerek. Négy kamera beépítésre került, de a torony tetejére épített szenzortorony is régebbi konstrukció a KF-41 Lnyx érzékelőinél.

dsc_3665m_2.jpg

  •  A Rheinmetall által felújított Leopard2A4SL alapharckocsi. A rejtőszíne is eltér a magyar változatétól.

dsc_3731m.jpg

  • A kötényezés oldallemeze nincs felerősítve, Ez hazánkban is így van, konstrukciós hiba, sok esetben beleakad a lánctalp részeibe, ezért nem erőltetik a  használatát. 

dsc_3692m.jpg

  • A Leopard2A4 elavult páncélos, oldal és hátsó és felülről védettsége gyenge. Az Orosz-Ukrán háború miatt a kisszámú nyugati harckocsiexport jelentős része A4-es változat volt Ukrajnába 

dsc_3557m_1.jpg

  • A szlovákok nem a Nexter és a cseh Skoda Titus járművét rendszeresítették, hanem a Skoda által gyártott Tatrapan járművekből 70 darabot. A típusból van páncélozott szállítójármű, mentő és tábori vezetési pont változat.

A hagyományőrzőknél a szlovák területén zajlott összecsapás során a túlerőt kettő darab T-34/85 és egy T-34/76 páncélos biztosította, amelyet lovasság, Bren Carrier páncélkocsi, és több löveg is támogatott. Német oldalról egységeit több féllánctalpas, könnyű páncélgépkocsi, valamint tehergépjárművek, motorkerékpárok és kevert Wehrmacht és Waffen SS gránátosok alkották. A csata közben a kassai Retro Sky Team légicsatája teremtett megfelelő atmoszférát a nézőknek és a szereplőknek. A komoly pirotechnikát felvonultató összecsapáson az Zlin226/426-al repülő „német” és a Jak-52-val és Zlin526-al felszerelt Vörös Légierő légiharc mellett bombázta is a földi csapatokat. A történet szerint a támadó csehszlovák csapatokat beásott németek gyalogság akadályozta, majd német ellentámadás is volt, megjelent a csehszlovák páncélos ék, a főerő és a német egységek visszaszorították.

dsc_3867m_1.jpg

  • Lovassági felderítők keresik a német lövészárkokat a harcmezőn. 1945-ben is még akár a német akár a szovjet hadseregben nagyszámú lovas alakulat szolgálat. Az oroszok külön kozák ezredekkel is rendelkeztek. Hazánkban a Plijev gépesített-lovas csoport (a tankok egy része amerikai M4 Sherman és brit Valentine páncélos volt) tevékenykedett.

dsc_4033m.jpg

  • Szintén a felderítőket segítették a brit gyártású Bren Carrier terepjárók.

dsc_3879m_1.jpg

  • Az 1. csehszlovák hadtest támadásban..a Dukla szorosnál ... a hadijátékon.

dsc_3883m.jpg

  • 37mm-es löveget húznak a csehszlovák harcosok egy amerikai terepjáróval.

dsc_3902m.jpg

  • Tatra OT-810 és Sd.Kfz.250/1 páncélozott szállítójárművek német színekben. 

dsc_3892m_1.jpg

  • A Retro Sky Team kassai illetőségű műrepülő, hagyományőrző csapat. A moravai Zlin 226M és T repülőgépei eredetileg német Bücker tervezések.

dsc_3925m_3.jpg

  • A német csapatok jelentős veszteséggel járó ellentámadása. 

dsc_3951m_1.jpg

  • A csehszlovák oldalon lévő 37mm-es páncéltörő ágyú és kezelői. 

dsc_3948m.jpg

  • A T-34/76-os "Zizka"  és a hátulsó T-34/85 "Janosik tűzereje eldöntötte a csatát"

dsc_3941m.jpg

  • Egy harmadik T34/85 a "Lidice" is részt vett a támadásban.

dsc_3906m.jpg

  • Eldördült egy ágyú. A pirotechnika és a gyakorló lőszerek szépen fogytak a csatákban.

A „csata” után, még nem kellett hátradőlni, mert volt egy másik érdekes ütközet. A „Frantik” hadművelet eredetileg egy légierős támadássorozat volt a nyugati hadszíntéren, nehéz és közepes bombázó és harcászati vadászbombázó repülőgépek bevetésével. A „Retro Sky Team” ennek utóbbi részét játszotta le egy német konvoj elleni támadással. A németek féllánctalpasok, teherautókból és terepjárókból álló tucatnyi járműve oszlopa ellen géppárokból álló támadás indult nagyon komoly pirotechnikai támogatással. A körülbelül fél órás támadás során a német oszlopot eliminálták.

dsc_4100m_1.jpg

  • Stoewer R200 (l.gl.Pkw Kfz.1) terepjáró gépkocsit a német haderő konvolyban hamarosan légitámadás éri.

dsc_4101m_2.jpg

  • Egy VW Kübelvagen, amely a németek Willy Jeep-je, vagyis terepjárója volt. 50435 darab épült a típusból.

dsc_4102m.jpg

  •  Sd.Kfz.222 könnyű páncélozott felderítő jármű támadás közben.

dsc_4107m.jpg

  • A  Marder II.((Sd.Kfz. 131) páncélvadász szükségváltozat volt, amíg a korszerű tankelhárító rohamlövegeket megtervezték. A típust a Panzer II. elavult könnyű harckocsi alvázára építették. 863 darab 1942-43-ban.

dsc_4115m.jpg

  • Retro Sky Team, Jak-52M  és Zlin 326-os szövetséges harcászati repülőgépnek átfestve.

dsc_4176m.jpg

  • A szövetséges harcászati repülőgépek támadás komoly zavartokat okozott a németek között. A pirotechnika is működött. 

dsc_4146m_2.jpg

  • Egy alacsonytámadó Jak-52 

dsc_4199m_2.jpg

  • "tűzbomba" 

dsc_4192m_1.jpg

  • A robbanásokat jól időzítették. 

dsc_4224m.jpg

  •  Sd.Kfz.222 könnyű páncélozott felderítő járműre szerelt 20mm-es gépágyú páncélosok ellen már 1940-es években sem volt megfelelő páncéltörő löveg.

dsc_4225m.jpg

  • Egy Mercedes-Benz LG3000 teherautó a német oldalon.

A nagyobb csaták mellett, a szlovák katonai rendőrség bemutatója, L-29 Delfin légibemutató, UH-60M demó, valamint kisebb színpadon fegyverbemutató, valamint katonazene is látható és hallható volt.

dsc_4053m_1.jpg

  • A szlovák tulajdonban lévő L-29 Delfin kiváló repülést mutatott be a "harctér" felett. 

dsc_4075m_2.jpg

  • A típusból 3665 darab készült Csehszlovákiában. 

dsc_4088m_1.jpg

  • Angolában hat és Georgiában (Grúziában) négy példány 2022-ig állt hadrendben. 

dsc_3722m_2.jpg

  • A szlovákok szállító helikopterei a UH-60M Blackhawk forgószárnyasok. Kilenc darab leszállítása megtörtént, kettő darabot várnak még az északi szomszédaink.

dsc_3745m_1.jpg

  • Különleges műveleti katonák és a Blackhawk bemutatója. 

dsc_3747m.jpg

  • BVP-2M gyalogsági harcjármű katonákkal és felette UH-60M helikopter

Összességében minden évben érdemes ellátogatni a Vág mentére, akit érdekel a haditechnika, a hagyományőrzők és a katonai témák. Nem fognak csalódni.