Amerikai Lovasság a Bakonyban, a 2. Cavalry Regiment éleslövészete

dsc_0818m.jpg

Az Orosz - Ukrán háború óta, különösen az első szakaszában, amikor Ukrajna délkeleti részén túl a Fővárost, Kijevet is megtámadták légierő mellett szárazföldi csapatokkal is az oroszok, az Európai tagországok és az Amerikai haderő kijelölt egységeit a NATO keleti oldalán lévő tagországok, köztük Magyarország területére csoportosították, hogy zászlóalj és dandár harccsoportokkal erősítsék meg a Szövetség határainak védelmét.

nx7fi8o3.png

  • A NATO kelet európai határára csoportosított haderők és az ottani országok haderőinek létszáma március 16-án. Sok esetben a limitált külföldi létszám, jóval modernebb harci és harctámogató felszereléssel érkezett mint amivel a fogadó ország rendelkezett. (forrás: NATO)

A magyar politikai vezetés nem igazán fejtett ki Euro-Atlanti propagandát, de tény, hogy olasz, szlovén, török és amerikai csapatok érkeztek a hazánk haderejét megerősíteni. A Magyar Honvédség a Keleti Pajzs műveletet hajtotta végre, amelyet nem lehet így nevezni, mert sem az akkori sem a jelenleg érvényes jogrend ezt nem teszi lehetővé. Tehát Keleti Pajzs 22 feladatnak, majd gyakorlatnak nevezték a haderőnk harcoló csapatainak áttelepítését tiszántúli térségbe. Ott voltak a tatai, győri és egyéb dunántúli helyőrségekből a lövészeken túl, harckocsizó, légvédelmi és egyéb harci és harctámogató alegységek különféle harccsoportokba szervezve.

amcsik.jpg

  • Az amerikai haderő youtube csatornájáról egy kép, és másik időszakból március hónapban. (forrás: youtube)

Az is tény, hogy amikor azok a nyilatkozatok elhangzottak, hogy a magyar erők a Dunától keletre, a támogató erők pedig attól nyugatra települtek az nem fedte a valóságot, mivel a NATO doktrína, a harcászati alapelvek megszabják, hogy egy zászlóalj, vagy dandár harccsoport hány km széles védősávot képes védeni és természetesen a védelem mélységéről is ezek a STANAG szabályzók a meghatározók. Olyan védelem nem létezik, hogy a zászlóalj, vagy dandár harccsoport magyar alegységei mondjuk Debrecen, a külföldi megerősítő erők meg Szombathely térségében települnének.

dkrcs20150916014-scaled_1.jpg

  • Az amerikai 4/2 lovasság úton hazánkban (forrás: Hungarian Today)

808x454_cmsv2_ed5442d2-c5af-5a0e-87e3-e10608c31bbd-6547396.jpg

  • Egy régebbi február kép amely az akkori amerikai erők helyzetét mutatta be. (forrás: US. European Command)

Azóta a Kijevet támadó orosz egységek visszavonultak, gyakorlatilag az ország délkeleti részén folynak harcok, és a Keleti Pajzs műveletben részt vevő dunántúli egységek nagyobb része is visszatért állomáshelyére, ez érzékelhető volt akár a tatai, akár a győri nyílt napokon, amikor a harci technika is látható volt a laktanyákban, tárolóhelyeken.

A szövetséges erők egy része is hazatért, de maradtak az országba külföldi csapatok. Az egyik ilyen az amerikai 2. Lovassági ezred (2and CAV Dragoons - kettes sárkányok) állományába tartozó 4. zászlóalj Nemezis századának alakulata. A lovassági ezred hagyománytisztelet, mert az egység teljesen gépesített felderítő alakulat. Lánctalpas technikával nincsenek felszerelve, a felderítő egység Stryker harcjárművekkel, HMMWV, JLTV és Oshkosh L-ATV terepjárókkal, M-ATV nehéz „MRAP” terepjárókkal FMTV és HEMTT szállítójárművekkel és sok más járművel települtek Magyarországra.

2acr5.gif

  • A 2-es lovasság emblémája. A lovassági alakulatok szablya jelölése már az "indiánok" ellen harcoló katonák sapkáján, kalapján is így nézett ki.(forrás: wikipedia)

Harckocsik és gyalogsági harcjárművek (tehát láncos technika) nincsenek soraikban. Az alakulat eredetileg a Németországban Vilseck közelében a „Rose” Rózsa Baracksban települ az US. Army Európai haderejének részeként. Az ezredet 1836-ban alapították és Mexikói-Amerikai háború után, az őslakos indiánok elleni összecsapásokban harcoltak. A Spanyol-Amerikai háború után az első és második világégésben, majd az Öbölháborúban, Boszniában, Irakban és Afganisztánban is különféle műveletekben vettek részt.

2acr-2.gif

  • A 2. felderítő ezred címere (forrás: wikipedia)

Az amerikai erők a Bakony Harckiképző Központban magyar alegységekkel, illetve önállóan is gyakorlatoznak. Az Amerikai Nagykövetség meghívására részt vehettünk az egyik alegység éleslövészetén.

2acr-3.gif

  • A 2-es lovasság nem hivatalosan a Dragoons (sárkányok) becenevet is viselik. A dragoons magyarul dragonyosok, viszont egy a lovassági fegyvernemen belüli közepes lovasság elnevezése volt, akik gyakorlatilag lovasított lövészek voltak, tehát lovagoltak, kardjuk is volt, de nem értek fel a vértesekkel vagy a huszárokkal. (forrás: wikipedia)

A Stryker típusú 8x8-as páncélozott lövészszállító gumikerekes harcjárművek több változatban vannak hadrendben az ezrednél. Az XM1296 „Dragoon” az egyik legújabb modifikáció. Ez a változat egy 30mm-es löveggel rendelkező norvég Kronsbeg toronnyal van felszerelve. A torony típusa „PROTECTOR” Medium Caliber Remote Weapon Station (MCRWS), távirányítású, a kezelő a járműben ül. A toronyban tárolt 78 darabos lőszer javadalmazás mellett, a jármű további 264 darab lőszert tud szállítani. A tornyot küzdőtérből lehet újratölteni. A 30mm-es gépágyú hatásos lőtávolsága három kilométer. A löveg az élőerőn kívül képes, könnyű páncélozott járműveket, erődített helyeket és kisméretű légi járműveket is képes megsemmisíteni.

dsc_0521m.jpg

  • Három Stryker, két változat.M1127 Reconnaissance Vehicle (RV) felderítő járművek és egy XM1296 Dragoon Fire Support Vehicle (FSV) tűztámogató jármű

dsc_0579m.jpg

  • A 30mm-es löveggel felszerelt norvég gyártású Kronsberg tornyos tűztámogató változat. A régi 105mm-es löveggel felszerelt MGS (Mobil Gun System) nem vált be.

Egy másik változat egy M2-es géppuskával felszerelt M1127 felderítő jármű. Az RT40 (remote turret) tehát vagyis távirányításúra torony 360 fokos körlátást biztosító kamerák vannak felszerelve. Vannak változatok ahol az M153 CROWS II. tornyokra adapterek vannak felszerelve, amelyre FGM-148 Javelin páncéltörő rakéták kerülhetnek felszerelésre. Ez az állványt CROWS-J (Common Remotely Weapons Station-Javelin) néven emlegetik, és szintén norvég Kronsberg gyártmány.

dsc_0533m.jpg

  • Akár a második világháborúban is használhatták volna. Az amerikai 0,3-as és 0,5 kaliberű lőfegyverek szinte mind a régi jól bevált géppuskák és gépágyúk modernizált változatai. Ami működik minek kéne változtatni. A képen egy M2-es géppuska látható.

dsc_0537m_1.jpg

  • Az M153 CROWS2 tornyokra szerelt állványokra AGM-148 Javelin páncéltörő rakétaindítókat is lehet szerelni. Ezek a rakéták az Orosz - Ukrán háborúban tekintélyes mennyiségű orosz harckocsit lőttek ki. Minden harcjárműben volt legalább egy Javelin, de belülről nem fotózhattuk.

Az AGM-148 Javelin mellett a M1134-változattal a TOW lézer irányítású páncéltörő rakéta modifikációkkal is lehet az ellenség páncélosait pusztítani illetve erődjeit rombolni. A TOW kilövőt nem lehet távirányítással tölteni, azt kívülről lehet csak, tehát meg kell gondolni, hogy mikor használják és milyen távolságból a rakétákat. Az M1134-es a dedikált páncéltörő változat.

dsc_0515m.jpg

  • A régebbi BGM-71 TOW páncéltörő rakéták lézer vezérlésű változatai napjainkban is kiváló páncélelhárító eszköz. Az M1134-es Anti-Tank Guided Missile Vehicle (ATGM) Stryker két darabot tud hordozni kívül az indítóállványon, azonban a járműtestben további rakéták tárolhatók, de az indító csak kívülről és manuálisan tölthető.

dsc_0560m.jpg

  • A M1134Anti-Tank Guided Missile Vehicle (ATGM) változatú jármű egy másik kameraállásból. Jól látható, hogy tekintélyes mennyiségű (16 darab) ködvető is felszerelésre került az állványra.Ennyi ködvetőt hordoz szinte mindegyik Stryker változat, amelynek védettsége nem éri el a lánctalpas Bradley gyalogsági harcjárművekét (BFV), illetve a lovassági felderítő változatét (CFV).

A harctámogató járművek közül látható volt M1130-as mozgó vezetési pont, amely szintén Strykerből került kialakításra.

dsc_0466m.jpg

  • Az M1130 Stryker vezetési pont. (Command Vehicle - CV)

dsc_0582m.jpg

  • Az M1130-as (Command Vehicle - CV) rendelkezik védőfegyverzettel, de a hátul látható kommunikációs eszközök például (SATCOM antenna) a fontosabbak a felszerelésben.

dsc_0587m_1.jpg

  • Az M2 géppuska és nyolc ködvető az állványon.

A harci egészségügyi mentésre szintén Strykerből kialakított egészségügyi járművet alkalmaznak.

dsc_0595m_1.jpg

  • M1133-as sebesült kihordó jármű (Medical Evacuation Vehicle - MEV)

Más járműveket is láttunk például JLTV terepjáró a HMVW utódját, vagy az Oshkosh M1075PLS terepjáró páncélozott szállító járművet.

dsc_0553m_1.jpg

  • JLTV páncélozott terepjáró (Oskosh L-ATV vagyis Light Armoured Tactical Vechile) amely könnyű páncélozott harcászati hájárművet jelent. 

dsc_0549m_1.jpg

  • Oshkosh M1083 FMTV páncélozott utasfülkéjű tehergépjármű. Teherbírása 2,5 tonna. Az utánfutóét nem tudom, de másfél-két tonnát feltételezek.

dsc_0598m.jpg

  • M1151 HMMVW  a régebbi terepjáró, amelynek a L-ATV a váltótípusa. Ez a változat mozgó vezetési pont.

dsc_0590m_1.jpg

  • Oshkosh  HEMTT (Heavy expanded Mobility tactical Truck) vagyis nehéz teherbírású tehergépjármű-család valószínűleg M1075 változatú tagja.

A látogatás a harci és harctámogató eszközök megtekintésével kezdődött, majd kézifegyveres és aknavetős éleslövészetet lehetett megtekinteni. A lövészet viszonylag távol zajlott, ezért közelebbi képeket nem lehetett készíteni.

dsc_0643m.jpg

  • Kézi fegyverekkel végzett lőgyakorlat a Kőrös hely aljában.

dsc_0621m.jpg

  • A célok.

dsc_0635m_1.jpg

  • XM1296 Dragoon Fire Support Vehicle (FSV) tűztámogató jármű hátrafordított toronnyal

dsc_0638m_1.jpg

  • M1127 Reconnaissance Vehicle (RV) felderítő jármű és mellette egy régi D-944 PSZH roncs.

dsc_0650m.jpg

  • A Bakony Harckiképző Központ tűzoltóinak is volt dolga, a napos, szeles időben.

dsc_0653m.jpg

  • A jármű felépítményét hazai cég a CURRUS építette. Maradjunk annyiban, hogy nem egy Rosebauer.

dsc_0658m_1.jpg

  • A tűz nem nagy helyen égett, gyorsan eloltásra került.

Később egy másik helyszínre mentünk át Kiképző Központon belül a „0” pont közelébe néhány km-re a Mórocz-tetőtől, ahol az amerikai katonák a Strkyer M1129 önjáró aknavető változatával dolgoztak. Az aknavetős változatnál Sholtam K6 típusú 120mm-es van a járműbe szerelve, amelyet nem szükséges lemozdonyozni, letámasztani tüzeléskor. Az aknavető nem automata, hanem hagyományos manuális töltésű. Az irányzás is a szokásos módon történik. A két járműből álló tűzcsoportosítás egy-egy, kettő-kettő, vagy három-három gránáttal végzett belövéseket a Mórocz tető alatti síkon a feltételezett célpontokra. Az első lövésekkel bemérték a célt, majd kettes-hármas gyors sorozattal megsemmisítették. A hármas salvó után, minden esetben megtisztogatták és olajozták az aknavető cső belsejét.

dsc_0670m.jpg

  • M1129 Mortar Carrier (MC): egy izraeli gyártmányú 120 mm-es Sholtam K6 aknavetővel felszerelt jármű 

dsc_0818m.jpg

  • Két aknavetős jármű alkotott egy tűzcsoportot.

dsc_0847m.jpg

  • A két M1129 Mortar Carrier. A Mortar Carrier - MC)  aknavető hordozót jelent.Nos láthatóan van lőszer.

dsc_0849m.jpg

  • Az aknavetős Stryker hátulról. Nem igazán van modern berendezés benne, ezért is volt fotózható. A felderítő járművekbe már nagyméretű "tabletteken" és képernyőkön a harcászati térképet és on-line televíziós, vagy akár hőkamerás/infakamerás helyzetkép is láthattunk.Ez a XXXI. század hálózati hadviselés lényege.

dsc_0687m_1.jpg

  • A 120mm-es aknavető lőszer más a töltőkezelő kezében és vállán nyugszik.

dsc_0690m.jpg

  • Az aknavető csövébe helyezés egy lassabban kezdődő, majd gyorsan végződő pontos mozdulat eredménye.

dsc_0692m.jpg

  • Most még fogja a harcos a gránátot.

dsc_0696m.jpg

  • Nincs visszaút. A tömegvonzás hatására az gránát megkezdte útját a csőben, és a kezelő pedig lehajol a hang és láng, füsthatás kivédése érdekében. A hanghatás ellen füldugó a védőeszköz.

dsc_0703m1.jpg

  • A csőből kiröppent, kivetődött a gránát és megkezdte ballisztikus pályáját a célpont felé.

dsc_0685m.jpg

  • A gránátot indító töltetek közül néhányat elégettek. Láthatóan intenzív tűz és hőhatása van. Képzeljük el egy zárt csőben, ez a gáznyomás indítja el a gránátot.

dsc_0717m.jpg

  • Az induló gránát a 120mm-es aknavetőből..

dsc_0706m.jpg

  • Feszült figyelem Hova is csapódik.

dsc_0611m.jpg

  • A Mórocz hegy alatti lankán a becsapódások.

dsc_0613m.jpg

  • A belövést követően 2-es 3-as szalvók is indításra kerültek.

dsc_0761m_1.jpg

  • Egy kilőtt gránát a  M1129 Mortar Carrier felett.

dsc_0773m.jpg

  • Az indítás pillanatában a küzdőtérben lévő katonák lekuporodnak. A jármű oldalán lévő fekete zsákok, magyarul szemeteszacskók. Az amerikaiak vigyáznak a lőtér környezetére.

dsc_0805m.jpg

  • Ilyen tubusokban, vannak az aknavető gránátok.

dsc_0810m_1.jpg

  • A folyamatos tüzelés, folyamatos lőszerutánpótlást is igényel.

dsc_0866m_2.jpg

  • A Stars and Strypes (csillagok és sávok) az amerikai hadsereg hivatalos lapja. Nos oda is elférne erről a katonáról készített kép

dsc_0867m.jpg

  • Szemből a büszke hadfi. Az Egyesült Államokban jóval megbecsültebb a katonai hivatás mint hazánkban. A döntéshozók ezen már a 2010-es évek közepe óta próbálnak javítani. Nehéz és lassú a haladás, mert az illetménynek fel kell venni a versenyt a civil szférával.

 A gyakorlat is az mutatja, hogy az amerikai szövetségesek komolyan veszik a harcképesség szintentartását. Az Orosz – Ukrán háború óta egyébként egymást érik a magyar illetve nemzetközi együttműködésű gyakorlatok a Bakonyban. Elsősorban magyar J-TAC-k (előretolt repülésirányítók (ERICS) által földről célra vezetett amerikai, illetve európai országok repülőinek imitált bombavetése zajlanak, de különféle lövészeteket is szinte folyamatosan tartanak.

dsc_0597m_2.jpg

  • Nem örsi zászló, hanem a századlobogó. Erre minden alakulat vigyáz és általában magával viszi gyakorlatra és harctérre. A hagyomány az hagyomány..

  • Készítettem egy kis videót egy gyors hármas szalvóról..

dsc_0409.JPG