Horvát típusváltás, MiG-21 helyett Dassault Rafale - Zágráb 2024

dsc_5466m_2.jpg

A május 11-én a Horvát Légierő bemutatót szervezett a zágrábi repülőtéren. A Franjo Tuđman repülőtéren rendezték meg az AirVG (a VG a Velika Gorica rövidítése, mivel a repülőtér a város területén található területet foglalja magába) nyílt napot, amely számos repülésrajongót vonzott egész Európából. A rendezvény célja volt, hogy megünnepelje a MiG-21BiSzD és UM Fishbed kivonását és az utód, a Dassault Rafale F3R érkezését.

oip.jpeg

  • Az esemény beharangozója (forrás: facebook)

A rendezvényt tízezer szerencsés látogató tekintette meg, akiknek sikerült megszerezniük a rendelkezésre álló ingyenes jegyeket az erre a célra létrehozott weboldalon, valamint több mint 350 repülőgépfotós. A horvát légierő számára ez egy jó alkalom volt nemcsak arra, hogy nyilvánosan búcsút vegyen a MiG-21-esektől és egyúttal üdvözölje a Rafale-t, hanem arra is, hogy kiállítsa új eszközeit és új személyzetet toborozzon.

dsc_5504m_1.jpg

  •  A165-ös oldalszámú MiG-21UM a "Koczkica".

dsc_5493m.jpg

  • A 153-as oldalszámú Dassault Rafale F-3R vadászbombázó

A statikus bemutató a Horvát Légierő jelenleg szolgálatban lévő összes légi eszközét bemutatta, a légi tűzoltó flotta kivételével.

A statikus bemutatón a 153-oldalszámú Dassault Rafale F-3R a kifutópályán parkolt két történelmi MiG-21 mellett. Az első hat francia harci repülőgép 2024. április 25-én szállt le Zágrábban, további hat használtan rendelt gépnek még az év vége előtt meg kell érkeznie. A kiállított Rafale-t két, darab 2000 literes RPL 741-es kiegészítő üzemanyagtartállyal szerelték fel.

dsc_5517m_3.jpg

  • A kiállított Rafale másik kameraállásból. A horvát repülőgépek nem új gyártásúak, hanem ex. francia légierős példányok nagyjavítással és modernizációval.

A 165 oldalszámú MiG-21UM "Kockica" gyakorló vadászrepülőgép különleges festésű, a horvát címer piros-fehér sakktábla motívumaival. A repülőgép nem repülőképes, és a zágrábi repülőtér katonai részében tárolják.

dsc_5507m.jpg

  • A "Koczkica". A horvát MiG-ek nagyjavítása csúnya ügy lett. Az Ukrajnában modernizált és nagyjavitott repülőgépek  több fődarabjának sorozatszáma nem egyezek a kivitt példányoknál. A repülőgépeket más nemzetektől kannibalizált alkatrészekkel javították.

A másik történelmi repülőgép egy MiG-21R (26112) volt, amelyet "Rudijev MiG" néven is ismertek, mivel Rudolf Perešin horvát pilóta 1991. október 25-én disszidált vele a jugoszláv légierőtől az ausztriai Klagenfurtba. Perešin a híres Željava-Bihać légibázisról szállt fel, és egy Szlovénia feletti fotófelderítő küldetés után Ausztriában szállt le. A repülőgép megőrizte eredeti jugoszláv légierő festését, és 2011-ben az AirPower légibemutatón is kiállították. A MiG végül 2019-ben tért vissza Horvátországba. Perešin néhány nappal a disszidálása után csatlakozott a horvát fegyveres erőkhöz, és harcolt a horvát függetlenségi háborúban. Egy CAS (közeli légi támogató) bevetés során vesztette életét 1995. május 2-án, amikor MiG-21-esét lelőtték Stara Gradiška közelében. Perešint posztumusz dandártábornoki rangra léptették elő, és az évente megrendezett "Susreti za Rudija" légi bemutatóval is emlékeznek rá.

dsc_5500m.jpg

  • A MiG-21R "felderítő". amely a Jugoszláv Légierő állományában is repült.

A harmadik és egyben utolsó kiállított 133 oldalszámú MiG-21BiszD a kifutópálya másik részén, a helikopterek számára fenntartott parkoló közelében kapott helyet. A repülőgép, amely az utolsó még üzemképes gépek egyike, három üzemanyag póttartállyal volt felszerelve.

dsc_5559m.jpg

  • A 133-as oldalszámú MiG-21BiSzD vadászrepülőgép. Kérdés, hogy még levegőbe tud-e emelkedni.

A Horvát Légierő statikus kiállításon látható merevszárnyú repülőgépei egy Pilatus PC-9M (a Krila Oluje (Wings of Storm) bemutatócsoport tartalék repülőgépe) és egy Zlin 242L voltak.

dsc_5494m_1.jpg

  •  A 405-ös oldalszámú Zlin Z-242 gyakorló repülőgépe a horvát légierőnek.

dsc_5497m_1.jpg

  • A 63-as lajstromszámú Pilatus 9M, a "Vihar Szárnyainak" tartalék repülőgépe.

A Horvát Légierőnél szolgálatban álló összes forgószárnyas típus megtekinthető volt, kezdve 604 oldalszámú a kiképzésre használt Bell 206B "Jet Ranger"-től.

dsc_5552m.jpg

  • Bell 206B Jet Ranger

A következő egy OH-58D "Kiowa Warrior" volt, amely a Zadar melletti Zemunik repülőbázison állomásozik. Horvátország tizenhat használt Kiowa Warrior-t kapott az USA-tól, jelenleg 15 darab áll hadrendben, mivel egyet 2020-ban vesztett el balesetben, amelyben sajnos mindkét pilóta életét vesztette.

dsc_5545m.jpg

  • Az amerikaiak által kikukázott OH-58D Kiowa Warrior helikoptereknek még jelentős harcértéke van. 

dsc_5547m.jpg

  • A fegyverzet OK, de a besugárzásjelzők és elektronika teljes vertikumát nem adta át az Egyesült Államok.

Az UH-60M "Black Hawk" szintén gyakori látvány Zágráb felett, négy darab, az USA által adományozott példány állomásozik a Zágráb-Lučko repülő támaszponton. A Védelmi Minisztérium további nyolc UH-60-as beszerzéséről döntött, amelyek leszállítása 2028-ban várható. Az egyetlen szovjet tervezésű helikopter horvát szolgálatban a Mi-8-as flotta Ukrajnának történő átadását követően továbbra is a Mi-171Szh marad. Ezekből tízet 2006 után Oroszország adott át egy adósság kiegyenlítéseként, és 2019-ben mindegyiket korszerűsítették.

dsc_5538m_1.jpg

  • Az UH-60M kiváló helikopter, de elektronikailag itt sem jött meg a teljes csomag önvédelmi rendszer.

dsc_5533m.jpg

  • Mi-17Szh, amely KFOR jelzéseit viselte. A Minyók még mindig komoly potenciállal rendelkeznek.

A kiállított Mi-171Szh a KFOR jelzéseit viselte. Az utolsó helikopter az előtérben, a szlovén hadsereg AS-532AL Cougar típusú helikoptere volt az egyetlen nemzetközi vendég is a légi bemutatón. A személyzet a közeli (kb. 50 km) Cerklje ob Krki repülőbázisról repült vele korábban a délelőtt folyamán.

dsc_5535m_1.jpg

  • Mi-17Szh és Eurocopter AS-532AL Cougar. Utóbbi a Szlovén Haderő helikoptere. Sajnos hazánkat egyetlen forgószárnyas sem képviselte.

A Horvát Fegyveres Erők két izraeli gyártmányú Orbiter 3b UAS-t (drónt) is bemutattak, míg a bemutató civil részét egy Scheibe SF.25C Falke motoros vitorlázórepülőgép és további vitorlázórepülőgépek, egy Glasflugel H205 Club Libelle és egy Eiriavion PIK-20-D alkotta.

dsc_5571m_1.jpg

  • Két horvát  vitorlázó repülőgép is kiállításra került. 

dsc_5568m.jpg

  • Orbiter 3B drón.

Kora délután, a repülési program kezdete előtt a légierő "Hogyan váljunk katonai pilótává" címmel panelbeszélgetést szervezett.

 A repülő bemutató 15:00 órakor kezdődött a Krila Oluje hat Pilatus PC-9M gépének felszállásával. A csapat mintegy 20 percig szórakoztatta a közönséget látványos formációs repüléssel és műrepülő manőverekkel.

A zágrábi repülőtér nyitva maradt a polgári forgalom előtt, a tevékenység a különböző bemutatók között összpontosult. A bemutató egy Zlin Z 242L szóló bemutatóval folytatódott, amely lenyűgöző műrepülő képességeket mutatott be.

croatia_rafale_squadron.jpg

  • A Rafale század felvarrója (forrás: facebook)

Ezután egy ejtőernyős ugrott ki egy Mil Mi-171Szh-ból, és leszállt a kifutópályára, ezzel kezdetét vette egy ellenséges vonalak mögötti CSAR-művelet szimulációja, amelyben egy Mi-171-es, amely néhány katonát és két támogató OH-58D Kiowa Warrior-t szállított le.

Ezután következett a légi bemutató legjobban várt része, a 150-es oldalszámú Rafale és a 116 oldalszámú MiG-21BiszD, amelyek lassan gurulni kezdtek a közönség előtt. A Rafale egyetlen üzemanyag póttartállyal volt felszerelve a törzs alatt, míg a MiG-21, a Horvát Légierő 25. évfordulójának szentelt függőleges vezérsík festéssel repült.

mig-21-farewell-8.webp

  • A vetarán 21-es és a generációval fiatalabb Rafale. (forrás: https://theaviationist.com/2024/05/13/croatian-air-force-bids-farewell-to-the-mig-21)

A régi követte az újat, így a Rafale szállt fel először, majd nem sokkal később a MiG-21. Mindkét repülőgép utánégető használatával emelkedett fel, majd a közönség előtt azonos manővereket hajtottak végre, mielőtt a MiG zajos alacsony áthúzása és a végső formációs repülés következett, amelyet a Rim Tim Tagi Dim című dalának elmuzsikálása kísért, amellyel a horvát énekesnő, Baby Lasagna versenyzett a vasárnapi Eurovízió döntőjében.

mig-21-farewell-5.webp

  • Előttem az utódom. Rafele F3R és MiG-21 (forrás: https://theaviationist.com/2024/05/13/croatian-air-force-bids-farewell-to-the-mig-21)

Nem sokkal később a MiG leszállt és kibontotta a fékernyőt. A Rafale egy utolsó alacsony áthúzást hajtott végre, mielőtt földet ért és visszatért a repülőtér katonai oldalán lévő hangárjába.

mig-21-farewell-56.webp

  •  A 116-os oldalszámú MiG-21BiSzD áthúzása a pálya felett. (forrás: https://theaviationist.com/2024/05/13/croatian-air-force-bids-farewell-to-the-mig-21)

mig-21-farewell-1.webp

  • Landolás fékernyővel. (forrás: https://theaviationist.com/2024/05/13/croatian-air-force-bids-farewell-to-the-mig-21)

A légi bemutató a 393. helikopterszázad Bell 206 Jet Ranger repülőgépének bemutatójával és a Krila Oluje PC-9M-jének búcsúztatásával ért véget, amely Zemunikba szállt fel.

A Rafale érkezése fontos mérföldkövet jelent a légierő számára, és egyben ez a legdrágább szerződés (1,1 milliárd euró értékben), amelyet a fegyveres erők modernizálására írtak alá. A szomszédos Szerbia is lecseréli MiG-29-es flottáját tizenkét vadonatúj Rafale-ra 3 milliárd euróért.

f_jrhvdwcaafcxp.jpeg