Amerikaiak a Bakonyban, kezdődik a Brave Warrior 20 hadgyakorlat

 dsc_8010.JPG

Magyarországon 2015-től már hagyomány az őszi Brawe Warrior (Bátor harcos) hadgyakorlatok megtartása. Az alapvetően magyar és amerikai csapatok közös harcászati gyakorlata, éleslövészete erősíti a NATO erők együttműködését, a tengerentúli egységek integrációját az európai földrajzi környezetre.

Az első gyakorlaton az akkor Németországban állomásozó kettő-négyesek, vagy az Egyesült Államok Európai Haderőiből a 2. lövészezred 4. felderítő százada vett részt. A felderítők az amerikai haderőben a lovassági hagyományokat viszik tovább, tehát cavalry „lovasság”-i elnevezésűek. Érdekes módon a helikopteresek, elsősorban a 101. légi-roham hadosztály is lovasságot tekinti elődjének, ezt a két-kardos jelvényükkel is erősítik, mint „légilovasság”.. Aki látta F. Coppola filmjét az „Apokalipszis Most”-ot, ott drámaian mutatkozott be, művészi ábrázolásban tevékenységük a vietnámi háborúban.

 

Most a 2020-ban a 3. gyalogoshadosztály, 15. lövészezredének 3. zászlóalja települt hazánkba, hogy szlovák, román és magyar katonákkal közösen „harcászkodjanak” a Bakonyban.

3rd_infantry_division_dui_svg.png

  • A 3. gyalogoshadosztály insigniája, a jelmondat: Mi Los Angelesiek maradnánk... (forrás: wikipedia)

buldi.JPG

  • Egy nem hivatalos embléma (Rocky a bulldog). (www.army.mil)

A 3. gyalogoshadosztály „The Rock of the Marne", A Marne-i sziklák) - ha otthon vannak - az Államok Georgia államában Fort Stewart-ban állomásoznak. Georgia fővárosa Atlanta és leghíresebb szülöttük a Georgiai szenátorként elnökké emelkedett Jimmy Carter. Mezőgazdaságilag szinte állami termékük a barack. Ők a világ barack országa.

 

150px-flag_of_the_u_s_army_3rd_infantry_division_svg.png

150px-3rd_infantry_division_bdu_subdued.png

  • A 3-asok hadrendi jelzései, a második (alacsony láthatóságú) jelzést hordják, karpatch-en is.

A 3-as gyalogság a XVIII. légideszant hadtest része, ezért láttunk a katonákon a szárazföldi jelzéseken kívül Airborne patch-et is gyakorlójukon. A hadosztály 1917-ben alakult, 103 éves múltra tekint vissza. Harcoltak az I. világháborúban (innen a nevük) a II. világégésben, és megfordultak Koreában és Vietnámban is. Azóta összefoglaló néven a „terrorizmus ellen harcolnak”. A kongresszusi érdemérmet „Medal of Honor” eddig 56 harcosuk kapta meg.

dsc_7880_1.JPG

  • A XVIII. légiszállítású hadtestbe tartoznak, tehát viselhetik az Airborne (légiszállítású) patch-et

Mi az ami még a hadosztálynál is patinánsabb történelemmel rendelkezik?

A 15. gyalogos (lövész) ezred, amely 1798-től számítja történelmét. 1861-től az amerikai polgárháborúban az Északi oldalon vettek részt, és a többek között a különösen véres Shiloh-i, és Chickamauga-i csatákban is állták a sarat Richhard Johnson tábornok hadosztályában.

800px-15_inf_regt_dui.jpg

  • A 15-ik gyalogezred jelvénye. A jelszó Tehetjük.. forrás: wikipedia

A következő nagyobb háborújuk a spanyol-amerikai volt 1869-ben, majd az indián törzsek, elsősorban Mescalero-k ellen hadakoztak. A második világháborúban részt vettek az Észak-Afrikai hadműveletekben, majd Szicíliai és Anziói partaszállásban. A világháború végén Franciaországban tevékenykedtek. 1633 katonájuk hunyt el, és 5812 sérült meg a hadműveletekben.

A Koreai háborúba, Németországból indultak, és Kumsong szektorban harcoltak 1950-53 között a 38. szélességi fok mentén. Az itteni csatákban négy katonájuk kapott kongresszusi érdemérmet és a 15-sök az Iron Tringle becenevet kapták. (motto: Can do)

A hidegháború során általában Németországban települtek Grafenwoehr és Hohenfels környékén. Itt kapták meg a M113A1/A2 csapatszállítóikat.

dsc_7920.JPG

  • Egy M113A3 típusú veterán csapatszállító jármű még szolgálatban áll az egységnél.

Az iraki Sivatagi Pajzs és Sivatagi Vihar műveletekben is résztvettek, majd Szomáliába települtek Mogadishu környékére. 1994-ben Makedóniába szállították őket, esetleges NATO-Szerb szárazföldi összecsapásokra számítva. Közben a 4. századuk Haitiben vett részt a Operation Uphold Democracy nevű műveletben.

2005-2006 Iraki megszálló tevékenység, amely 2009-ben folytatódott. nagyobb csatározások az an-Di-Diwaniyah and an-Najaf környéki Opreation Iraqi Freedom VII és New Dawn műveletek. 2013-ban Afganisztán.

A Bakony Harckiképző Központ Jutaspusztai területére érkeztek be az egységek. Az engedélyünk a vasúti szállítással a gyakorlat területére érkezett nehéztechnika beüzemelési folyamatának megtekintésére és némi beszélgetésre szólt.

15965765_1256368881076232_429253806595920099_n.jpg

  • A Bakony Harckiképző Központ jelvénye (forrás: Wikipedia)

A 15/3-as lovasság gépesített alakulat. Nehézfegyverzetének csúcsa két szakasznyi M1 Abrams harckocsi, amelyből az A2 változatot láttuk amerikai katonák válaszai alapján. Az ezred harckocsi zászlóalja a Charlie Rock nevet viseli

dsc_7902.JPG

  • Amerikai M1A2 Abrams harckocsik. A "Charlie Rock" páncéloszászlóalj kilenc tankja. A harckocsik 62 tonna tömegűek, négy fős személyzet működteti őket, maximális sebességük 72km/óra műúton. A páncélzatuk (csak az amerikai változatoknak) DU-t vagyis merített/szegényített uránt tartalmaz, amely jobb védettséget ad, de nagyon enyhe sugárzásával nem kimondottan egészséges a kezelőszemélyzet számára.

dsc_7926.JPG

  • A torony szállítási helyzetben hátrafordítva. A torony tetején M2 Browning 50-es kaliberű (12,7mm-es) nehézgéppuskának fegyverállvány, illetve optikai szenzor. Segítségével távirányítással is lehet használni a géppuskát.

dsc_7915_1.JPG

  • Az M1A2 Abrams fő tűzfegyvere az M256 típusú 120mm-es simacsövű löveg, kompatibilis a német Rheinmetall L44 ágyúval. Ez azt is jelenti, hogy amerikai lőszerek nagy többsége a Leopard2 lövegében is használható.

dsc_7948.JPG

  • Ennek az Abramsnak már kitakarták elektro-optikai eszközeit. Be is lepte a Bakony pora..

A gyalogsági szállítójárművek az IFV (infantry fighting vechile) kategóriába tartozó Bradley M2/M3 típusok, amelyekből majd két tucatnyi volt „kicsomagolás” és rövid próbautak állapotában.

dsc_7942.JPG

  • Az eredetileg brit BAe System által tervezett Omar Bradley tábornokról elnevezett M2/3-as gyalogsági harcjármű. Több változata létezik. A felderítők általában az M3 CFV (Cavalry Figtning Vechile - Lovassági/Felderítő Harcjármű)t több alváltozatát használják.

dsc_7961.JPG

  • A szállítás közben kiszerelt állapotban vannak az M242 25mm-es Bushmaster gépágyúk.

dsc_8088.JPG

  • Ez a M3-es (M2A3?) oldalán BGM-71 TOW páncéltörő rakétaindítókkal is fel van szerelve. Egy jármű két rakétát tud hordozni oldalt, de a belső küzdőtérben további rakétákat szállíthat, azonban ezek töltése manuálisan történhet. A TOW páncéltörő rakétákat álló helyzetből lehet indítani, és legmodernebb változata, már lézeres irányítású, ellentéteben a régebbi huzalvezérlésű modifikációknál. Hatótávolsága eléri a 4000 métert. Ma is szinte minden létező harckocsit ki lehet vele lőni, ugyanakkor látható volt youtube-ra feltöltött videókon, hogy az Orosz gyártmányú T-90MSz páncélosok TSU 1-7 Sztora 1 ellentevékenység rendszerével a régebbi változatokat eredményesen zavarták.

dsc_8090.JPG

  • Ez a Bradley nem TOW rakétaindítókat, hanem lézeres felderítő és távolságmérő berendezés hordoz oldalán. Típusjele is más: M7A3 B-FIST (Bradley Fire Support Vechile - tűzfelderítő harcjármű)  A Cavalry egységek felderítőszázadok. A küzdőtérben csak hat gyalogost tud hordozni.

dsc_8095.JPG

  • Egy három gépes raj formáció. Az álcaháló az európai terepre jobban jellemző színösszeállítást tartalmaz, a Bradley-k inkább sivatagi sárga színre vannak fújva.

dsc_7980.JPG

  • A kezelőszemélyzet már a vasban. A 25mm-es gépágyú APDS-T nyíllövdékkel az iraki T-55 harckocsik ellen is hatásos volt, valószínűleg az ellenséges IFV-kkel is sikerrel használható.

dsc_7908.JPG

  • Oldalt némi kiegészítő páncélzat, de a gépágyút még nem szerelték vissza, erre az M3 Bradley-ra

A régebbi típus az M113 járműcsalád sem tűnt el, igaz manapság már nem első vonalbeli gyalogsági szállítók, hanem különböző átépített változatokban láthatók, mint például az M577 parancsnoki páncélozott jármű. Ezekből négy darabot láttunk. Az M113 AMEV (Armored Medical evacuation Vechile) vagyis páncélozott mentőjármű, nagy vörös keresztes jelzésekkel. Az M1064-es változat pedig egy aknavetővel felszerelt M113-as.

dsc_7962_1.JPG

  • A M113 reinkarnációi. Előtérben az M577-es parancsnoki járművek, amelyeket különféle híradós, és kommunikációs berendezésekkel is felszereltek, gyakorlatilag kis harcászati parancsközpontok.: hátrébb az M113AMEV páncélozott mentőjárművek láthatóak.

A láncos technikát képviselte még két M60-ból készült M88A2 Hercules műszaki harckocsi.

dsc_7903.JPG

  • Az M88A2 Hercules a régebbi M48/M60 alvázak felhasználásával épített műszaki mentő harckocsi, hasonlít a Leopard1 Bergepanzer-re. Néhány változatra M2 Browning 50-es (12,7 mm-es) nehézgéppuskát is felszereltek, de fő feladata a műszaki mentés.

A kerekes technika alapja a legendás Willys Jeep mai megfelelője az M1151-es terepjárócsalád, amely könnyű páncélzattal is felszerelhető. Létezik zárt, nyitott, ponyvás változata, van TOW rakétás páncéltörő és légvédelmi modifikáció is. A több mint három évtizede rendszerben álló HMMWV-k utódja már kijelölésre került, de még sok víz fog lefolyni a folyókon, amíg a teljeskörű lecserélés megtörténik.

dsc_7973.JPG

  • Az amerikai hadsereg mindenese, a majd három évtizede használt M1151 HMMVW járműcsalád páncélozott oldalajtós, tetőn M2 12,7mm-es (50-es) Browning nehézgéppuskát is hordozhat fegyverállványos. Alváltozat szerint M1114 vagy 16-os változat valószínűleg. Magyarország is közel 40 darabbal rendelkezik az M1151A1 variánsból elsősorban kiképzési célra a Különleges Műveleti Dandár állományában.

dsc_8014.JPG

  • Egy másik nyitott platós változat halad a bakonyi porban

Nehezebb kerekes technika az Oshkosh FMTV. Az Oshkosh egyébként az Amerikai Hadsereg kerekes támogató járműveinek, vontatóinak nagy gyártója, rengeteg különféle típusú tehergépjárművet gyárt a hadsereg részére. Láttunk például HEMTT (Heavy expanded Mobility tactical Truck) nevű nehéz tehergépjárműveket is.

dsc_7978.JPG

  • Oshkosh  HEMTT (Heavy expanded Mobility tactical Truck) vagyis nehéz teherbírású tehergépjárműcsalád valószínűleg M1075 változatú tagja.

dsc_7959.JPG

  • A szupport és a logisztika elengedhetetlen egy ilyen volumenű gyakorlaton.

dsc_8012.JPG

  • Oshkosh M1083 FMTV páncélozott utasfülkéjű tehergépjármű. Teherbírása 2,5 tonna.

A Lovasság nemi összetétele is érdekes, mert itt is megkezdődött az emancipáció és jelenleg az állomány 10%-a már nők áll. És gender ide, oda megállapítható, hogy szépek a georgiai hölgyek.

dsc_7995.JPG

  • Gender ide, oda, nagyon kedvesek és csinosak a Georgiai lányok. 

dsc_7993.JPG

  • A katonák nem nekünk parádéztak, mint egy nyílt, vagy média napon, hanem szokásos munkájukat végezték. (szabatosabban kiképzési tevékenységüket folytatták.)

dsc_8099_1.JPG

  • Az M113-as mentőjárművek üzemkésszé tételéhez kell  szorgos GI-k munkája

dsc_8105.JPG

  • A harckocsizók sem tétlenkedtek.

Az amerikai egységek mellett magyar járművekkel is találkoztunk. A tatai lövészdandár tüzérosztályának D-20 tarackos egységének járművei és maguk a lövegek is ott oda volta telepítve.

dsc_7969_1.JPG

  • Jelenlegi tüzérségi képességünk egyetlen kerekes vontatott típusból áll. A D-20 tarackágyuk a Tatai lövészdandár tüzérosztályához tartoznak. A D-4320-as tehergépkocsik a löveg mozgatására, és a muníció és a kezelőszemélyzet szállítására egyaránt szolgálhat.

dsc_8017.JPG

  • Az osztály lövegei és azokat mozgató orosz gyártmányú járművek szinte közvetlenül az amerikaiak mellett voltak felsorakoztatva. Az osztály képességeit némileg csökkenti, hogy ebben az évben kivonta honvédségünk a SzNAR-10 mozgó célfelderítő lokátort. Ugyanakkor tüzérségünk hamarosan Európa egyik legmodernebb önjáró lövegeiből kap 24 darabot. A Panzerhaubitze 2000-as hazánk egy mozgékony, tűzerős, nagy hatótávolságú tüzérségi rendszert szerzett be.

dsc_8013.JPG

  • A RÁBA által készített H18 tehergépjárművek egy generációval modernebbek az orosz teherautóknál. Jelenleg is használható járművek, alkatrészellátásukat a magyar gyártás megkönnyíti.

Feltűnt a brit segélyként némileg "budget" áron kapott LandRover terepjárók néhány darabja is, amelyet kiképzésre használt honvédségünk.

dsc_8016.JPG

  • Egy LandRover a 30 darabból amit az Egyesült Királyság inkurrencia készletéből szerzetünk be 10ezer gyakorló ruha mellett. Utóbbiak a területvédelmi erőknek mentek, a terepjárók a honvédségi kiképzését segítik.

A poszt készítéséhez a segítséget az Egyesült Államok Nagykövetségének munkatársai nyújtották. A riport készítése alatt szigorúan vigyáztunk a COVID járvány miatti egészségügyi utasítások betartásával magunk és amerikai és magyar katonák védelme érdekében.

Remélhetőleg a jövő héten kezdődő hadgyakorlatról is beszámolhatok.