Hello Leo... Szent Kristóf napjára adták át a német Panzereket Tatán

dsc_7218.JPG

A harckocsizók Szent Kristóf napjának alkalmából komoly ajándékot kapott az MH 25. Klapka György lövészdandár. Magyarország egyetlen páncélosegységét, a 11. harckocsi zászlózászlóaljat is magában foglaló alakulat telephelyére érkezett meg a Z2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési program keretében beszerzésre került Leopard2 harckocsik első négy példánya.

25_klapka.jpg

25_klapka2.jpg

  • Az MH25. Klapka György gépesített lövészdandár régi és új címere..

A Magyar Kormány 2016-ban indította el az elavult nehéz láncos technika utódtípusainak (harckocsik, önjáró tüzérség és azokat támogató hídvető és műszaki páncélosok) beszerzését.

dsc_7772.JPG

  • A múlt emlékezete. T-34/85 harckocsi emlékmű a laktanyában.

dsc_7771.JPG

  • A tatai páncélosokra emlékezzünk.

A közbeszerzés hatálya alól kivont beszerzés során a nem ismertetett feltételrendszer alapján az európai gyártású harckocsik közül a 2018. december 19-én a nyugaton legelterjedtebb német Krauss-Maffei-Wegmann  (KMW) által gyártott Leopard2 típuscsalád járművei közül 44 darab 2A7+ harckocsit, 3 darab Leguan  hídvető és 5 darab Wiesent műszaki páncélost rendelték meg.  A harckocsik mellett 24 darab Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró páncélos tarackot is megrendeltek a német gyártótól.

dsc_7304.JPG

  • Két Leopard2A4HU harckocsi. A toronyra géppuska szerelhető. A rejtőszín eltér az eddig harckocsik festésétől, azonos a mintája a Törökországból beszerzett könnyű páncélozott járművekéhez, és hasonlít a második világháborúban használt magyar páncélosok némelyikének terepszínéhez.

A csúcstechnikájú tankok egy páncéloszászlóalj technikáját képviselik, amely a tatai bázison kerül felállításra hazánk nehéz-dandár magasabb egységébe. Magyarország beszerzett további 12 darab Leopard2A4 használt német harckocsit is, amelyek gyakorló harcjárműnek érkeztek. Ezekből a gyártó cégnél felújítás után érkezett be az első négy példány Magyarországra, amelyek ünnepélyes átadására került sor.

dsc_7209.JPG

  • Mintha a Panzerkampfwagen VI. Ausf.A Tiger reinkarnációja lenne. A 2A4 változatig a ballisztikailag kedvezőtlen függőles falú toronnyal készültek. Az A6-tól kezdődően már a torony oldalára kiegészítő páncélzat és az elejére ék alakú előtétpáncélzatot szereltek, amely döntött és nagyban javítja a védettséget, akárcsak az orrész (homlokpáncélzat) kiegészítő páncélzata.

A Leopad2 harckocsik tervezése és gyártása körülbelül ugyanakkor kezdődött, mint a Honvédség hadrendben tartott jelenlegi harckocsija a T-72.  A harckocsi tervezésekor a védelem-gyorsaság-tűzerő szentháromságot a szovjet tervezőktől eltérő filozófia alapján kezelték nyugaton. Az amerikai M1 Abhrams, és a brit Challanger2 harckocsik a páncélzat és tűzerő, a francia Leclerc és a német Leopard2 esetében a gyorsaság és tűzerő volt az elsődleges kívánalom. A német tanknál a karbantarthatóság is kiemelt szempont volt, ezért a tervezésekor arra törekedtek, hogy a teljes hajtáslánc, tehát a motor, váltó, hajtómű, segédberendezések egy darabban kiemelhetőek, ahogy az EMES tűzvezető a PERI optikai rendszer, a harckocsilöveg és más berendezések.

dsc_7258.JPG

  • A PERI optikai rendszer részei. Bár közel azonos a fejlesztés és gyártás ideje a T-72-val, de amíg a hazánkban rendszeresített szovjet tankok éjjellátó berendezések kb. 800m-ig képesek ellátni, a Leopard2A4HU 2000 méterig tud éjjel is pontos célzott tüzet leadni.. Igazi ragadozó..

A leszállított Leopard2A4 a német haderő leállított készletéből került vissza a gyártóhoz, és némileg eltérő konfigurációban került felújításra modernebb komponensek is beépítésre kerültek, mint az eredeti német változat. Például eredetileg a tankok bal oldalán egy ajtó volt a német tankoknál a lőszer rakodásához, ezt a magyar változatoknál behegesztették és a lövedékek felülről kerülnek töltésre a tank lőszertárolójába. A 12 darab német tank ezért Leopard2A4HU típusjelet kapott.

dsc_7256.JPG

  • Az MH 25. Klapka címere és jelmondata a Leopard2 panzeren.

A Leopard2A4 bár régi típus, a jelenlegi T-72-nél nem fiatalabb technika, de a német technológia miatt elsősorban a kommunikációs és a tűzvezető rendszere fejlettebb, mint a Magyarországon rendszerben álló orosz tankváltozatok.

dsc_7446.JPG

  • A gyártó KMW személyzete, technikusai az átadott egyik harckocsin.

A német Panzerek, amelyeket elsősorban gyakorlása szerzett be a Honvédség, Közép-Európában jelentős harcértékkel rendelkeznek, hiszen a jelenlegi cseh illetve szlovák T-72M változatoknál valamint a Román T-85 (korszerűsített T-55) harckocsiknál nagyobb harcértékű. A cseh T-72M4Cz, és a Szerbia által beszerzett T-72B3 változatok azonban védettségben felülmúlják. Ausztria és Lengyelország szintén Leopard2A4 változatokkal rendelkezik (A lengyelek korszerűsítési programja jelenleg is folyik és modernizált saját gyártású T-72 „Twardy” tankokat is hadrendben tartanak ).  Az ukrán korszerűsített T-64 tankok hasonló harcértékűek.

A Leopard2A4 változatok páncélzata azonban 30 éves technológia és ezt már a modern orosz és nyugati harckocsilövegek, illetve páncéltörő rakéták, elsősorban oldalról már átütik. A török haderő Szíriai műveletei során több 2A4 változtatot vesztett a tornyát ért találat miatt, volt olyan eset, amikor az egész ágyútorony lerepült a tankról találat során. A törökök azonban dombok tetején, páncélozott tűzfészekként alkalmazták a harckocsikat, amely teljesen eltér a Leopard2 eredeti bevetési szabályaitól.

dsc_7655.JPG

  • Ami a Tigernél nem volt megfelelő, az átlapolt futóműgörgős lánctalp rendszer. A Leopardnál változtattak a németek a futóművön.

A 2023-tól kezdve hadrendbe álló Leopard2A7+ Kamfpanzer viszont a legfejlettebb harckocsi egész Európában, és hazánkon kívül csak Németország és Dánia rendelkezik majd ilyen tankokkal. Harcértéke legalábbis megegyezik az amerikai M1 modernizált változatokéval, illetve az orosz T-90MSz, vagy T-14 Armata tankokéval.

dsc_7741.JPG

  • Kis dinamikus bemutató. A harckocsi már magyar rendszámot is kapott.

Az MH 25. Klapka György lövészdandár ünnepi állománygyűlésén Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes a honvédség parancsnoka mellett részt vett Frank Haun a KMW vezérigazgatója. Az ünnepségen Haun úr jelképes kulccsal adta át a Panzereket hazánk számára, majd a tankok átkerültek a lövészdandárhoz, azokat Lőrincz Gábor dandártábornok vette át. A 11. harckocsizászlóalj a statikus bemutató mellett dinamikus programot mutatott be, három T-72M tankkal és egy darab  MTU-55 hídvető páncélossal.

dsc_7250.JPG

  • A múlt: T-34/85-os közepes harckocsi a statikus bemutatón.

dsc_7247.JPG

  • A múlt: T-55A harckocsi a statikus bemutatón. Volt ennél korszerűbb T-55AM változatunk is, kiegészítő előtét páncélzattal a tornyon, ködvetőkkel, lézer távmérővel.

dsc_7225.JPG

  • T-72-es. Két században 7-7 harckocsi áll szolgálatban és egy parancsnoki páncélos. Körülbelül 20-30 T-72 van Tatán. A konfiguráció vegyes. A 821-esen láthatóan nincs ködgránátvető, álcaháló, kiegészítő páncélzat és még sok minden.. A Fehéroroszországból 100 darabos beszerzés sajnos a kabaré kategóriába tartozott. Minden létező változatból szedték össze a vágás előtti harckocsikat, véletlenszerűen sem volt szinte azonos köztük..

dsc_7270.JPG

  • Egy jobb T-72M2 (AV) változat. A kiegészítő Kontakt1 reaktív páncélzat (ERA) nagyban növelte volna a védettséget, de hazánkban rendszeresített néhány példányon nem volt feltöltve. Talán ezek voltak a legjobb harcértékű változatok, ilyet kellett volna "kukázni" a fehéroroszoknál. Az amerikai szakirodalom "Super Dolly Parton" néven is emlegette egy dúskeblű country énekesnőről. Erősebb, vastagabb, ólomszövettel ellátott páncélzata volt A képen látható példányról hiányzik többek között az NSzVT légvédelmi nehézgéppuska.

dsc_7322.JPG

  • VT-72B csehszlovák gyártású műszaki harckocsi. Két darab áll rendszerben a tatai zászlóaljnál.

dsc_7507.JPG

  • Az BLG-M60 (MTU-55) hídvető harckocsi. A BLG-M60 lengyel alvázra szerelt NDK gyártású hadihíd, a  MTU-M60 csehszlovák Túrocszentmártoni (ZTS Martin) gyártású alvázú. A bemutatón az NDK változatot láthattunk.A Leopard2A7+ (HU) tankokat már nem bírja el a hídszerkezet, ezért a Leguan hídvetők beérkezése után az MH 37. Rákóczi Ferenc Műszaki ezredhez kerülnek majd. A háttérben lévő Leopard2A4HU vélhetően majd a gyakorlásokon átkel a hadihídon

dsc_7337.JPG

  • Fogadás jobbról.. Két Leopard2A4HU tank a háttérben.

dsc_7350.JPG

  • A csapatzászló és a díszszakasz..

dsc_7386.JPG

  •  A jelképes kulcsátadás. Átadó: Frank Haun KMW vezérigazgató, átvevő: Dr.Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

dsc_7354.JPG

  • A harckocsizó zászlóalj. Horváth Sándor alezredes fiai.

dsc_7419_1.JPG

  • A tankászok díszmenete.

dsc_7466.JPG

  • A gyári csapat, mint a Forma 1-ben..

dsc_7482.JPG

  • T-72M1. Álcaháló, toronygéppuska, kötényezés a helyén..

dsc_7504.JPG

  • A nyugati sztenderd a 120mm-es ágyú, a szovjet/orosz a T-64-től kezdve 125mm-es löveg. Mindkét oldalon símacsövű.  A toronyméret és a töltőberendezés miatt viszont a nyugati penetrátorok hosszabbak, mint a 125-ösök. Kivétel a T-14 Armata, de abból nagyobb sorozat nem készül.

dsc_7531.JPG

  • A T-72M1 tankjaink között vannak erősebb páncélzatú változatok, kompozit páncélzattal (acél, kvarchomok, porcelán, ólomszövet stb. rétegekkel).. A harckocsizók tudják melyik harckocsik, de a vegyes flotta ennyire kevés harckocsinál csak problémát okoz. 

dsc_7606.JPG

  • A hídvető tank által lerakott hadihídon kell át az egyik T-72M1-es. A típussal 2026-ig még lehet számolni jelen állás szerint.

dsc_7614.JPG

  • Szemből félelmetes a T-72M1. A orosz későbbi változatok kiegészítő torony és homlokpáncélzattal, francia eredetű (THALES) illetve licencben gyártott orosz hőképalkotó rendszerrel, aktív védelemmel készült harcjárművek. A jelenlegi csúcs a T-72B3 amely legalább Leopard2A5-el összevethető és  megállja a helyét. Szerbia utóbbi típusból állított minimális mennyiséget hadrendbe.

dsc_7655.JPG

  • A Leopard2A4HU, német személyzettel rövid bemutatót is tartott. Nekem a festése mellett furcsa a nemzetiszínű ék, hogy nem alacsony láthatóságú.. A beérkező Leo-k után, a honvédség harckocsiereje 2 század T-72 és egy század német gyártású panzerből áll.

dsc_7684.JPG

  • A Leopard lövegstabilizátora olyan, hogy egy literes söröskorsót megtart terepen tartott menet során is. Kell is az ilyen stabilitás 2000 méterről pontos találathoz. A Leopard2A4HU még csak L44-es löveggel van felszerelve, az A7+ már L55A1-el, ami hoszabb kaliberhosszával nagyobb sebesséű és modernebb lőszereket is képes kilőni. Azért az L44 sem kutya..

dsc_7741.JPG

  • A Leopard2 családot úgy is lehetne nevezni, hogy Euroleopard, mert a briteken és franciákon kívül minden nyugati NATO nemzet ezt használja, és a lengyelek, törökök és görögök is. A csehek, szlovákok, bolgárok és románok még modernizált keleti technikát üzemeltetnek.

dsc_7324.JPG

  • A Leoard2A4HU hátulról. A páncélosokból szeptember-december között havi 2 darab érkezik az országba, tehát karácsonyra feltöltésre kerül a kiképzőszázad harckocsiparkja.

dsc_7316.JPG

  • Egy plüs Leopard az 2A4HU-n..

dsc_7415.JPG

A Leopard2 tankok beszerzése még jobban értelmet ad a kompozíciónak. Magyar és NATO lobogót fújja a szél.dsc_7455.JPG