Látogatóban az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

dsc_7169m.jpg

Április 21-én tartott nyílt napot  a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár. A rendezvényen többet között részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, illetve dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja. A mintegy 3000 vendég előtt statikus és dinamikus bemutatókat tekinthetett meg, valamint a honvéd kadétok részére izgalmas akadályversenyre is sor került. (A poszt írása után április 27-én Ruszin-Szendi tábornokot felmentették és helyére dr. Böröndi Gábor altábornagyot nevezték ki).

dsc_7165m_1.jpg

  • Az alakulatnap a csapatzászló előtti tisztelgéssel indult.

dsc_7195m_1.jpg

  • dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy fogadja a dandár tisztelgését.

dsc_7222m_1.jpg

  • dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, Lőrincz Gábor, Kaszab Zoltán főtörzszászlós a parancsnoki emelvényen.

dsc_7190m_1.jpg

  • dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja is meglátogatta a rendezvényt. Lippai tábornok előző beosztásában a honvédség szárazföldi haderőnemének szemlélője (vagyis magyarul parancsnoka volt, a "general inspektor" egy német módra bevezetett beosztás volt, náluk a haderőnemi parancsnokok ezen beosztásban tevékenykedtek.) Nálunk megszüntették 2023. januárban a szemlélő beosztást és helyette a szélesebb jogkörű parancsnoki beosztást kaptak a haderőnemek vezetői. dr. Lippai Péter az egyik legképzettebb parancsnok volt, most tapasztalatait átadhatja a fiatalabb nemzedéknek. Más országokban valószínűleg Ő lenne a szárazföld parancsnoka, talán a legnépszerűbb és felkészültebb tábornok volt az egész szárazföldi tisztikarban.

Az alakulatnapon a különböző emléktárgyakat, és jutalmakat kaptak az arra elöljárók által érdemes tartott honvédek, altisztek és tisztek egyaránt.

Képriportunk körbejárja, hogy mi is láthatunk a 9 órakor kezdődő nyílt napon.

A páncélosdandár állománytábla szerint a következő alegységekből áll:

parancsnokság, törzs
1. Lövészzászlóalj
11. Harckocsizászlóalj
101. Tüzérosztály
36. Páncéltörő-rakétaosztály
Logisztikai Zászlóalj
57. Híradó és Vezetéstámogató Század
Helyőrségtámogató Parancsnokság

A januári nagy név és hadrendi szám változtatási hullám a Páncélosdandár névadóját  Klapka Györgyöt elkerülte, túl nagy hős volt volt ahhoz, hogy az alakulatot átnevezzék. Ugyanakkor a második világháborús páncélos és rohamtüzér fegyvernem két hős katonájának méltó emléket állítottak, hogy a 11. Harckocsizászlóalj (érdekes, hogy nem páncélos) felvette Vitéz Tarczay Ervin, a 101. Tüzérosztály - amely hamarosan teljesen önjáró tüzérosztály lesz - Vitéz Barankay József nevét. Barankay aki a Ludovikán is tanított a magyar rohamtüzérség megszervezője volt és egyben kiváló rohamlöveg parancsnok. Mindketten hősi halált haltak a második világháborúban.

dsc_7171m.jpg

  • A Leopard2A4HU a honvédség jelenlegi acélökle. A német harckocsi a hidegháború terméke, gyakorlatilag régebbi gyártású némelyik, mint a páncélosok előző T-72 harckocsicsaládjába tartozó némelyik páncélos. Páncélzata viszonylag elavult, védettsége gyengébb az élvonalbeli harckocsikhoz viszonyítva. A 12 darab A4HU gyakorló tanknak került Tatára amíg az effektívebb Leopard2A7HU legyártásra és hadrendbe kerül. Az ukrajnai háború megváltoztatta a gyakorló státuszt aktívan részt vesznek a zászlóalj harccsoportokba integrálva gyakorlatok mellett például a Keleti Pajzs műveletekben.

dsc_7449m.jpg

  • A Leopard2A4 páncélosokban Ukrajnába is kerülnek példányok mintegy két századnyi mennyiségeben, amelyet az európai Unió haderői adnak össze a saját tankjaikból. A szlovákok és csehek például T-72 változataikat adták át az ukránok honvédő háborújához, ezért ingyen 1-1 század Leo-t kapnak az európai haderőfejlesztési alapból, - gyakorlatilag a mi pénzünkből is - a Németországi felújítás és nagyjavítás után.

dsc_7238m.jpg

  • Az kiváló menettulajdonságokkal rendelkező Leopard2-esek egyik érdekessége, hogy egymás vontatása során hőpajzsot kell a vontatott tank elejére tenni, mivel olyan forró a kiömlő gázok hőmérséklete. Ergo tehát nem láthat senki olyat, hogy a Leo2 feneke mögött szorosan búvó gyalogságot fedezne menet közben. Igaz ez az amerikai M1 Abrams változatokra is. 

dsc_7443m.jpg

  • A Leopard2A4HU fő fegyverzete a simacsövű 120mm-es L44 harckocsilöveg. Az RH60 APFSDS-T és az EH50 E-FRAG-T a szolgálatban álló tankok páncéltörő és repeszromboló lövedékeinek gyakorló változata.

dsc_7501m.jpg

  • A Leopard2 páncélosok amennyiben nem harcérintkezésben vannak, menetben hátraforgatott toronnyal mozognak terepen és közúton egyaránt. Ennek terhelési, méretbeli, egyensúlyi és tömegokai vannak. A lövegstabilizátort és a toronycsapágyakat is kímélik vele.

dsc_7568m.jpg

  • A nyílt nap végén a kiállított technika visszatér a telephelyre.

dsc_7411m.jpg

  • A Bergepanzer BPz3 Büffel (angolul Buffalo) vagyis bölény az Leopard2 alvázára épített műszaki mentő páncélos: Hazánk  kilenc darab BPz3 Büffel ARV rendelt meg a páncélos zászlóaljhoz. A műszaki mentő páncélos mellett látható az izraeli Rafael cég Spike típusú rakétája. A kiállított példány az olasz kontingens által kiállított változat volt. Magyarországon is a Spike a váltótípusa a közeljövőben 9K111 Fagot és 9K-115-2 Metyisz-M orosz rakétáknak. Nos egy ilyen rakéta bármelyik páncélost gyakorlatilag semlegesíteni tudja.

dsc_7562m.jpg

  • BPz3 Büffel  hátulról. Jól látható a vontatáshoz szükséges felszelés. A hátranéző kis kamera, (amely van előre is beépített) 

dsc_7581m.jpg

  • Az alakulatnap után útban a telephelyre.

dsc_7589m.jpg

  • Mint látható rengeteg alkatrész és mentés segítő felszerelés mellett a Rosy ködgránát vetők is beépítésre kerültek hátulra (és elöl is van) a járműre.

dsc_7529m.jpg

  • Ne felejtsük el, hogy honvédségünk még rendelkezik körülbelül 40 darab T-72 harckocsival, amelyek túlnyomó része Tatán van tárolva. A szervezetszerű képzés, hogy mennyire zajlik rájuk, az kérdéses, valószínűleg nem nagyon. Ez eredeti fehérorosz festésű példány már több alkalommal kiállításra került, inkább már a dinamikus és statikus bemutatók egyik eszköze, mint amellyel gyakorolnának. A magyar T-72 állomány több típusú köztük viszonylag nagyobb harcértékű változatokból is áll. Utóbbiak tornya erősebb védelmet kapott eredetileg a szovjet hadseregnek készített példánya amelyet később Fehéroroszországból szereztek be a honvédségnek. A löveg űrmérete nagyobb 125mm-es és egy katonával kevesebb a személyzete mint a Leopard2-nek, lévén automata ágyútöltő berendezése van. Ilyen csak a francia Leclerc és a japán páncélosok némelyikének van a nyugati harckocsik között. Gyengéje a védettség valamint az erősen elavult tűzvezető rendszer, amely rossz látási viszonyok között és éjjel elégtelen teljesítményű napjainkban háborúiban.

ycjlyun.jpg

  • Vitéz Tarczay Ervin a Magyar Királyi Honvédség századosa, az egyik legeredményesebb magyar harckocsiparancsnok a második világháborúban.Első alakulata a marosvásárhelyi 23. határvadász-zászlóalj lett és 1942. augusztus 3-án fegyvernemi átképzőtanfolyamra vezényelték át Esztergomba.Sikeres szakvizsgákat tett, majd átkerült a páncélosokhoz. 1943. január 1-jén a m. kir. 3. harckocsiezred, 3/I. harckocsi-zászlóaljában szolgált.1944. január 1-jén már főhadnagy és, tavasszal Galíciába vezényelték,Tarczay főhadnagy ekkor a m. kir. 2. honvéd páncélos hadosztály 3. harckocsiezred I. zászlóalj 2. századának beosztott tisztje volt, amely 41M Turán harckocsikkal volt felszerelve. (forrás: wikipedia)

pfftfoh.jpg

  • A 41 M. Turán típus 17-én az 514-es magaslati pontért vívott ütközetben esett át a tűzkeresztségen. Április végén a harcokban megtizedelt ezred megmaradt hét Turánját visszavonták a gyalogság által kiépített védvonalak mögé, parancsnokuk I. zászlóalj 2. századának parancsnoka, Tarczay főhadnagy lett. Nadornánál tizenhét napos ütközet alatt a 2. magyar pc. hadosztály 18 páncélost, 6 Nimród légvédelmi gépágyút és 6 páncélgépkocsit vesztett, de 27 darab 27 szovjet harckocsit lőttek ki.A magyar ezredet német gyártású fegyverzettel látták el, mivel nem volt lehetőség hazai fegyverzet gyors kiszállításra. Tarczay 2. százada öt darab Tiger I. nehézharckocsit kapott.Július 13-27 között a lengyelországi ütközetek felmorzsolt 2. páncélos hadosztály maradékát Huszt térségébe vonták vissza.A A Tigriseket visszaadták a németeknek így Tarczay százada is tankok nélkül maradt. A század augusztusban kapott német Párduc harckocsikat, amelyek 1944. karácsonyáig vívott harcokban tartottak ki.amikor a front a Garam környékén járt.
    Tarczayt 1945. március 15-én Vitézzé avatták,majd három nappal később eltűnt, valószínűleg életét vesztette Sőréd térségében.
    Érdemrendei:
    -Magyar Érdemrend lovagkeresztje hadiszalagon a kardokkal
    -Kormányzói Dicsérő Elismerés hadiszalagon a kardokkal (kétszer)
    -Nemzetvédelmi Kereszt
    -I. osztályú Tűzkereszt a koszorúval és kardokkal
    -II. osztályú német Vaskereszt

 dsc_7380m.jpg

  • A 101. Tüzérosztály vadiúj német gyártmányú Panzerhaubitze 2000 (Pzh2000) önjáró lövege, napjaink egyik legmodernebb tüzérségi eszköze.

dsc_7136m.jpg

  • Az önjáró löveg hátulról. A hatalmas test ABV védelemmel is rendelkezik, nehéz tömege miatt mocsaras, nagyon sáros talajra nem illik vinni, de ez igaz lesz a Leopard2A7HU páncélosokra is.

dsc_7415m_1.jpg

  • Egy 155m-es gyakorló lövedék a sok-sok típusból amelyet ki tud lőni. Az ukrajnai harcokban derült ki, hogy az ész nélküli lövöldözés (a töltőrendszer napi 100 lövedék kilövésére tervezett) több esetben problémát okozott, és a lövegcsövek is gyorsan elhasználódtak. Ez betudható egyrészt a speciális lövedékek (rakéta-póthajtású, illetve pld. M982 Excalibur lézeres irányítású) lövedékek hiányának, de annak is, hogy valószínűleg kevés meteorológiai állomás és tüzérségi lokátor segíti az ukrán tüzérek munkáját, akik mennyiséggel (napi több mint 300 lövés/löveg akarták a hiányosságokat pótolni. A felírat szerint a gyakorló lövedéket csak logisztikai bemutatásra szolgál, sem tüzelni sem ütődésnek kitenni nem szabad.

dsc_7539m.jpg

  • A Pzh2000 a L-52 lövegével hagyományos és viszonylag régi DM121 lövedékkel mintegy 30-36 km-re rakéta póthajtással pedig akár 54 km-re is csapást képes mérni az ellenségre. Minél nagyobb a hatótávolság, annál fontosabb a tüzérfelderítés és a tüzérségi meteorológiai állomások használata. Utóbbi esetén a találati valószínűség akár 70%-al javulhat. A löveg egy percen belül 10 illetve "burst" módon 10 másodperc alatt három lövés is le tud adni. Ez a tűzgyorsaság is zavarhatta meg a sebtében képzett ukrán tüzéreket akik "géppuskaként használták" a tüzéreszközt.

dsc_7545m.jpg

  • Útban vissza a telephelyre.

dsc_7135m_2.jpg

  • A Panzerhaubitze 2000 meteorológiai állomásának lokátora. A típusjelet VAISALA MW32 típusú időjárásmérő állomás. A radar kapja a jeleket a felbocsájtott léggömbök adatait amelyekből GPS és rádiófrekvenciás is van. Utóbbi GPS zavarás esetén használatos. Nem mindegy milyen magasságban milyen szél van, hiszen egy 54 km-re lövés esetén például 120km-es szél esetén jelentős korrekciós tényezővel kell számolni a lőelemek képzése során. Ezt a Pzh2000 számítógépe végzi, de természetesen minden tüzértisztnek manuál is ki kell tudni számítani. Ez elmúlt évtizedekben ilyen adatokat nem használtak a sereg tüzérségénél, pedig ezek nem új módszerek, de a rendszerváltás után kimarad ez is az alkalmazásokból.

dsc_7414m.jpg

  • Amíg nem érkezik be az összes önjáró páncélos tarack és marad elegendő ZIL vontató, addig hadrendben marad a D-20 vontatott tarack, amely az elmúlt évtizedekbe egyetlen tüzérségi fegyvere volt a Honvédségnek az 2Sz1 Gvogyika és 2Sz3 Akacija önjáró lövegek kivonása után. Mindkettő típus az ukrán harcokban mindkét félnél bevetésre kerültek. Modernizált változataik manapság is effektív jó fegyverek be hatótávolságuk elmarad az amerikai, svéd, brit, cseh, francia, szlovák és német önjáró lövegek hatótávjától.

dsc_7418m.jpg

  • Ezeknek a lövegeknek nagy része már inkurrencia állományába tartozik, egy-két üteg kivételével, amely itt Tatán teljesít szolgálatot. Ukrajnába küldésük egyrészt pozitív lenne az EU és NATO tagországok felé, megkímélne hazánkat a felszámolás költségétől és megszabadulhatnánk egy jelentős lőszermennyiség szintén inkurrenciába tétel utáni megsemmisítésétől.

dsc_7446m.jpg

  • A veterán URAL 435 típusú teherautó és a hozzákapcsolt (mozdonyozott) D-20 ágyútarack)

 

barankai.jpg

  • A 101. tüzérosztály Vitéz Barankay József százados nevét vette fel. Barankay tüzértiszti beosztásokban szolgált Nyíregyházán, majd 1932-1942 között a Ludovika Akadémia tanára volt. A II. világháborúban századosként az 1942 és 1943 között. az I. tábori páncéloshadosztály gépvontatású közepes tarackos tüzérosztályának ütegparancsnoka Egységével részt vett a Don-menti harcokban, többször kitüntette magát, megsebesült. Felépülése után megbízták a rohamtüzérség megszervezésével.Egy háromüteges rohamtüzér-osztály parancsnokaként az Északkeleti-Kárpátok előterében vívott sikeres védelmi harcokat. 1944 tavaszán galíciai Ottyniától Keletre, két ütegével egy teljes szovjet ezredet vert szét. A Peczenizyn melletti harcokban 1944. július 7 és 10 között a saját és ellenséges vonalak között meghibásodott és tűz alatt tartott egyik rohamlövegét egy beosztottjával együtt, többszöri próbálkozás után, személyesen mentette meg 1944. július 13-án megfigyelőpontját két rádiósával Il-3 repülőbomba-találat érte és mindhárom magyar honvéd hősi halált halt.

dsc_7156m_1.jpg

  • A logisztikai zászlóalj gyakorlatilag a katonák étkezésétől kezdve a harc és harctámogató eszközök javításig, karbantartásáig támogatja a Páncélosdandárt többi egységét és alegységeit.

dsc_7206m_2.jpg

  • A mobil javítóműhely a Leopard2 MTU motorjának kiemelésén kívül minden más javítására alkalmas.

dsc_7144m_1.jpg

  • A javítóműhely közepén a sátorban egy Leopard2A4HU harckocsi.

dsc_7145m_1.jpg

  • A páncélos mellett látható, hogy oldalról a sátorba műhelynek berendezett konténereket lehet elhelyezni.

dsc_7139m.jpg

  • A bemutatón természetesen elrakták a javítóeszközök nagy részét, de így is látható, hogy modern tiszta környezetben lehetséges a páncélosok rendszereinek, alkatrészeinek karbantartása. Ne egy tank láncmeghajtó kerekét képzeljük a munkaasztal közepére.

dsc_7141m_2.jpg

  • Egy másik konténer berendezésében már jobban láthatóak különböző műszerek, illetve a javításhoz használatos tárolófakkos szekrények láthatóak.

dsc_7515m.jpg

  • A mobil javítóműhely kívülről. A műhely mellett egy Mercedes-Benz Sprinter típusú katonai mentőautó látható.

dsc_7146m.jpg

  • A magyar RÁBA H-sorozatú katonai teherautóiból is kiállítottak több felépítményű változatot. 2004-ben kötötték meg a szerződést az első 110 járműre, az átadás abban az évben meg is kezdődött. A RÁBA tehergépjárművek gyakorlatilag a német MAN katonai teherautók licencgyártásai voltak. Eredetileg mintegy 12000 különböző teherautó megrendeléséről volt szó, 20 évre lebontva, a gyár erre is rendezkedett ám ezekből 2019-ig mintegy a 5%-a teljesült.

dsc_7147m_1.jpg

  • A H sorozat már nincs gyártásban, mivel a RÁBA 2020-tól amikor nem kaptak rendelést, abbahagyta a tehergépjármű gyártást, csak alvázgyártással foglalkozik. Egyes szakértők szerint a RÁBA a világpiaci árnál 30%-al drágább volt, de ugyanakkor más szakértők szerint a magyar kormány amikor oligarcháknak kell túlárazni például vasúti és közúti építéseket akkor lehet túlszámlázni, mikor a RÁBA drágább volt, és hazai ipar, az már nem fért bele. Egyébként a RÁBA a második világháború előtt is drágábban szállította a járműveket a Magyar Királyi Honvédség részére mint a külföld, ezért akkor amerikai Ford gépkocsikat is beszerzett a honvédség a RÁBA teherautói mellett.

dsc_7148m_1.jpg

  • A RÁBA H-sorozat alap, kéttengelyes H14-es modellnek és a nagyobb H18, H25-ös típusoknak azonos motorral épültek. Érdekes hogy eredeti MAN tehergépjárművek is vannak a magyar haderőnél rendszeresítve.

dsc_7159m_2.jpg

  • Itt látható teherautó egy MAN HX440 típusú műszaki mentőjármű.

dsc_7155m.jpg

  • A legújabb járművek már a Rheinmetall emblémájával készülnek. (Eredetileg egy MAN HX32 konténerszállító gépjármű) Amíg a RÁBA és a MAN tehergépkocsik átvétele két hetet vett igénybe, a Rajnaifémtől már ez egy év a gépjármű legyártása után.

dsc_7452m.jpg

  • Ami furcsa, hogy járművezetői szemmel a RÁBA, a MAN és a RM által gyártott szinte azonos gépjárművek között vezetés során különbség alig akad. Persze az árcédula egyre nő..

dsc_7220m_1.jpg

  •  A Rheinmetall katonai tehergépjárműve konténerhordozó felépítménnyel. Nos a daru viszont svéd gyártmány, akárcsak a JAS-39 Gripen. Talán ratifikálni kéne a NATO csatlakozását Svédországnak és nem blokkolni a magyar kormánynak.

 dsc_7472m.jpg

  • Egy eredeti RÁBA H-14 teherautó gurul el a telephely felé.

dsc_7216m.jpg

  • Egy a mai napig korszerű GTMM16 Gamma Tábori Moduláris Mozgókonyha, köznyelv szerint gúlyáságyú. Ez egyszerre egytányéros ételből  (például tarhonyás hús) 1400 adagot képes készíteni. A Brave Warrior gyakorlaton volt, hogy négy két fogásos menüt készítettek a fáradt harcosoknak. Az ANTSZ hathatós felügyelete miatt azonban üzemeltetése sokkal nehezebb mint régebben. Gyakorlatilag csak a Honvédkorház hitelesítheti a mozgókonyha üzemeltetéshez a tisztasági mintákat Budapesten.

dsc_7417m.jpg

  • A logisztikai zászlóalj járműveinek és berendezéseinek egy része a kiállításon. A 69M tábori mozgókonyha, 120 fő, a 2016M Tábori Moduláris Mozgókonyha, 250 fő étkeztetésére alkalmas, de ez attól függ, hogy egytál étel, vagy akár teljes menüsort főznek bennük.

dsc_7157m_1.jpg

  • A PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépjárművet egy francia Renault T520 gépkocsi által húzott belga Faymonville utánfutón állították ki.

 

dsc_7479m.jpg

  • Egy Mercedes-Benz UNIMOG 400 gördül végig a gyakorlótér szélén lévő úton.

dsc_7239m.jpg

  • A Gidrán (Eyder-Yalcin) MRAP járműből több példányt is lehetett látni. A tatai tüzérosztály felderítő járművei is ezek lesznek annak ellenére, hogy magas robosztus járművek, ami kevéssé teszi alkalmassá erre azokat. A németek Fennek járművei sokkal inkább alkalmasak sebességük, méretük és rejtőzési képességük miatt, azonban ezeket már nem gyártják.

dsc_7468m.jpg

  • A típusból 10 darab van itthon és még negyven várható az évben, hacsak más döntés nem születik.

dsc_7554m_1.jpg

  • A tataiak, bár a Páncélosdandár lövészzászlóaljainak a rendszeresített fegyverzete a KF-41 Hiúz lesz, még csak a BTR80 és 80A változatokkal vannak felszerelve.

dsc_7181m.jpg

  • A Magyarországon az ukrán háború óta tartózkodó NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport) több nemzete is képviseltette magát a rendezvényen. A képen egy amerikai HMMWV látható, amelyre BGM-71 (M41)TOW-2 páncéltörő rakéta került felszerelésre.

dsc_7175m.jpg

  • A BGM-71 (M41)TOW-2 Az M220 típusjelzésű HMMWV járművekre van felszerelt, amelyen az ITAS rövidítésű továbbfejlesztett célmegjelölő rendszerrel kerül felszerelésre. Az ITAS három alrendszere: célmegjelölő (TAS) tűzvezető (FCS) és lítium akkumulátoros egység (LBB) valamint egy módosított indítóállvány.

dsc_7180m.jpg

  • A TAS egyetlen egységbe integrálja az optikai rendszert, a második generációs éjjellátó (FLIR) és NVS rendszereket és egy lézeres távmérőt. Az infravörös optikának egy SADA-II kriohűtő biztosítja a megfelelő alacsony hőmérsékletet,.

dsc_7178m_2.jpg

  • Az ITAS-t támogatja az FTL távoló célmeghatározó, amely az ITAS tetejére van szerelve és GPS közvetítéssel koordináta adatokat biztosít a kezelőnek.

dsc_7186m.jpg

  • Cooke őrmester (sergant) a szövetséges amerikai Cavalry (régen lovassági, most felderítő egységtől), Az amerikaiaknál a lovassági katonákon túl  a 101. légiszállítási hadosztály katonái közül is.

dsc_7183m.jpg

  • Egy másik HMMWV, amely 03-as (12,7mm-es) kaliberű Browning M2 nehézgéppuskával van felszerelve, de a fő eszköz rajta az Enhanced Long Range Advanced Scout Surveillance System volt, amely magyarul egy harmadik generációs nagy hatótávolságú felderítő rendszert jelent.

dsc_7164m.jpg

  • Az amerikaiak utánfutója amelyet Trailer Cargo M1101 típusjelzéssel láttak el

dsc_7173m.jpg

  • A lovasság is használ aknavetőt (mortar), abból is bemutattak egy példányt.

dsc_7427m_1.jpg

  • Az amerikai katonák mellett magyar katonák is láthatóak a képen, fekete sapkában (barettben). Az egyik katona az éjjellátóval felszerelt M240 7,62 mm-es géppuskán nyugtattja a kezét.

dsc_7232m_1.jpg

  • Egy amerikai mikrodrón, amely raj, szakasz és századszinten is lehet a felderítés eszköze. A hatótávolsága és repülési magassága sem sok és egyetlen kis kamerával van felszerelve, de kolibri méretű és videón on-line adatfolyamot biztosít a katonák számára,

dsc_7166m.jpg

  • A legmagasabb rendfokozatú amerikai katona bizony hölgy volt és századosi (captain) rangjelzéseket viselt. Ő viszont kommunikációs tiszt volt.

dsc_7177m.jpg

  • Az olasz katonák (4. Alpi Ejtőernyős Ezred katonái) egy IVECO VTLM Lince könnyű páncélozott terepjáróval érkeztek. A gépjármű tetején Beretta által gyártott MG 42/59 géppuska, amely a modernizált német második világháborús "villámgéppuska" .

dsc_7592m.jpg

  • A könnyű IVECO általános terepjáró az olasz haderőben, 1900 darab áll rendszerben.

dsc_7201m.jpg

  • A legfontosabb fegyver az olaszoknál a Spike MR/LR, izraeli fejlesztésű irányított páncéltörő rakéta volt. Ilyeneket rendelt hazánk is az orosz páncéltörők utódjaként.

 

dsc_7489m.jpg

  • Az olaszok egy nehezebb terepjárója a VM90. 2000 példány áll rendszerben belőle a talján haderőben.

dsc_7593m.jpg

  • A Horvát Katonai csendőrség Mercedes-Benz G-270 gépjárműve.

dsc_7429m.jpg

  • A horvát katonák is kiállítottak rendszeresített fegyverzetüket, amelyek egy része szovjet/orosz kézifegyverekből állt, amelyek között többet licencben gyártottak.

dsc_7591m.jpg

  • NATO szövetségeink kiállítása

dsc_7598m_1.jpg

  • A rendezvény végén a szövetséges erők katonái is csomagolnak és visszatérnek hazánkban kijelölt állomáshelyükre.

dsc_7242m.jpg

  • A szegényes dinamikus bemutató első járműve egy török ASELSAN fegyverállványos Gidrán volt. A szegényes nem az alakulattól függött, mivel a hadseregben sem kolbászból van a kerítés, és szinte minden program csúszik a magyar kormány elhibázott gazdaságpolitikája és orosz és kínabarát beállítottsága miatt.

dsc_7246m.jpg

  • A Gidrán szemből.

dsc_7256m_1.jpg

  • A Leopard2A4HU páncélos is két kört tett némi lövegtorony forgatással.

dsc_7267m_1.jpg

  • A Leopard2 páncélosra pillantva érződik az előd a Pzkpw Tiger második világháborús nehézharckocsi, de teljesen új tervezés volt az 1970-es évek elején.

dsc_7263m.jpg

  • Amig nem érkeznek meg és nem kerültek hadrendbe az A7HU változatok, addig az A4HU a fő csapásmérő ereje a honvédségnek.

dsc_7282m.jpg

  • A PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépjármű.

dsc_7293m.jpg

  • A honvédségen kívül a katasztrófavédelem is használja.

dsc_7300m.jpg

  • A PTSZ-M egy Mercedes-Benz G-270 terepjáró gépjárművet hordozott.

dsc_7310m.jpg

  • A BTR-80 régebbi változata, amelyen még nem 30mm-es gépágyú, csak 14,5mm-es KPV nehéz és 7,62mm-es PK géppuska hordoz a toronyfegyverzetként.

dsc_7350m_1.jpg

  • Egyes adatok szerint 413 darab áll hadrendben a gyenge védettségű páncélozott szállító harcjárműból, a 178 darab BTR-80A jármű mellett. Ezek a jelenlegi lövészzászlóaljakban teljesítenek szolgálatot.

dsc_7377m.jpg

  • A 101. tüzérosztály egyik Panzerhaubitze 2000 típusú páncélozott tarackja.

dsc_7396m_1.jpg

  • A Pzh2000 páncélozott tarack menetben.

dsc_7599m.jpg

  • A Páncélosdandár egyik "gateguard" járműve egy T-35/85 típusú közepes harckocsi.

dsc_7603m.jpg

  • A 25. Páncélosdandár emblémája és jelmondata minden katona számára egyértelmű. Hittel és becsülettel. Tegyük hozzá a jelmondat nem csak a katonákra vonatkozik, hanem mindenki számára.