Hollandia a második világháborúban - Oorlogs Múzeum, Overloon

muzeum-logo.JPG

Az elsősorban második világháborúval foglalkozó, Oorlogs Múzeum a hollandiai Overloon-ban található. Varázsát a rengeteg kiállított harc és harctámogató jármű, eszköz,, fegyverek, lőszerek jelentik. Több állandó kiállítás lehet megtekinteni.p4230733m.jpg

  • Az Oorlogs múzeum bejárata

Az első „The Netherlands during WWII - Hollandia a második világháborúban” egy multimédiás eszközzel támogatott bemutató, amely végigvezeti a látogatókat az 1940-es német támadás, az azt követő megszállás, és a felszabadulás történetén a holland emberek életének keresztül. A történet több szemszögből látható, ellenállási mozgalmak, a holland zsidók illetve a Németalföldön toborzott SS hadosztályok oldaláról is. A multimédiás anyagok korhű felvételekből, és a megélt eseményeket saját szemszögükből elmesélő emberekkel készített beszélgetésből állnak, fény és hanghatásokkal fűszerezve. A kiállítást sok-sok irat, dokumentum, és tabló egészíti ki.

eletkep1.JPG

  • Egy kis életkép lóvontatta szekérrel és az amerikai hadsereg által használt Harley-Davidson motorkerékpárral. Ilyennel szerelték fel többek között a 82. Al American (összamerikai) és a Screaming Eagles  (Vijjogo Sasok) ejtőernyős hadosztályokat. (Oorlogs múzeum)

eletkep2.JPG

  • Hollandia felszabadulása a héttérben, elöl Vilma Királynő egyik alakulatának egyenruhája bábun bemutatva (Oorlogs múzeum)

p4230746m_1.jpg

  • Holland gépjárműoszlop. A narancssárga festés (oranje) a levegőből azonosításra szolgált. (Oorlogs múzeum)

p4230750m_1.jpg

  • Holland SS katonák indulnak a frontra. A Nederland hadosztályon kívül más Waffen SS egységekben is sok németalföldi katona szolgált. Az SS veteránok a mai napig kapnak nyugdíjat. (Oorlogs múzeum)

p4230747m_1.jpg

  • Megszálló német katonák söröznek egy holland városban. (Oorlogs múzeum)

p4230751m_1.jpg

  • A Market-Garden hadművelet a brit Montgomery altábornagy agyából pattant ki. Egy töltésen két jármű szélességben kellett több hadosztályt (köztük Horrocks tábornok XXX. Páncélos hadtestét) átprésselni a frontot. A közbe eső vizi akadályok hidjait ejtőernyősökkel probálták elfoglalni. Az amerikai 82. és 101. para hadosztálynak sikerült, az Arhneimnél bevetett 1. brit ejtőernyős hadosztály és a később segítségnek ugratott lengyel dandár, viszont komoly veszteségekket szenvedett.Messze volt a híd.. (Oorlogs múzeum)

p4230795m.jpg

  • Az 1. brit ejtőernyős hadosztály az utolsó töltényig harcolt Arnheimben. Megérdemelték a Vörös Ördögök elnevezést. A Hohenstauffen és Fundsberg SS. hadosztályok katonái is elismerően nyilatkoztak bátorságukról.

p4230756m_1.jpg

  • Brit felszabadító csapatok masíroznak Hollandiában. (Oorlogs Múzeum)

p4230757m_1.jpg

  • Brit "Tommy"-k harc közben. A képen menekült asszonyok és gyerekek is láthatóak. Valószínűleg beállított propagandafelvétel (Oorlogs Múzeum)

A „Turning point Europe - Fordulópont Európában” kiállítás sok-sok fegyver, jármű és nagyon sok korhű ruhába öltöztetett bábú segítségével a Normandiai partaszállást és utána a szövetségesek 1944-45 évi nyugati hadjáratát dolgozza fel, életképek formájában. Néhány keleti frontról készített dioráma jelzi, hogy a nemcsak Európa nyugati felén zajlottak a harcok.

dukw.JPG

  • A dioráma a Normandiai partaszállás mutatja, elöl szögesdrót (GYODA), spanyollovas műszaki zár részek és egy DUKW-nak (kacsának) nevezett amerikai kétéltű partaszálló jármű. (Oorlogs múzeum)

dukw-nijmegen.JPG

  • 1944. szeptember 30-án brit ejtőernyősök DUKW-al kelnek át a Nijmegennél a Waal folyón..(www.wikipedia.org)

agyu-repcsi.JPG

  • Bunker a tengerparton, Panzerabhwerkanone 40 (Pak-40) német 75mm-es páncéltörő löveg és felettük egy elhúzó Supermarine Spitfire jelzi, hogy ez bizony Normandia.. (Oorlogs múzeum)

p4230937m.jpg

  • Partaszállás Normandiában. Egy amerikai G.I. Bazooka M1 kézi páncéltörő rakétával céloz. A lángvisszacsapás ellen védő arcmaksz van rajta.

p4230944m.jpg

  • M3A1 páncélozott féllánctalpas szállító jármű a Normandiai partszállás diorámában

p4230947m.jpg

  • Német soldat (katona) Sdkfz 302 Goliath távirányítású kisharckocsival. A vezetékes parancsközlő módszerrel távírányított robottankot az ellenséges harckocsik környékére kellett irányítani ott felrobbantani.. Aknazárak ellen is alkalmazható volt. Enyhén szólva ne volt sikeres. A szovjet hadsereg helyette idomított kutyákat haszált, harckocsiakával a hátukon...

Ehhez szorosan hozzátartozik a „Military Vechile Collection” - katonai járművek gyűjteménye, amely több mint 150 harc és harctámogató jármű bemutatója.

A harcjárművek között, bár a második világháborúra van a kiállítás kihegyezve sok világháború után, hidegháborús harcjármű is található. Ilyen például a Flugabwehrkanonepanzer Gepard, amely a hazánkban is szolgálatban állt ZSA-23-4 Shilka légvédelmi gépágyúval kategória azonos, légvédelmi páncélos. A német hadseregből kivonásra kerül, de például a Román haderő által beszerezett példányok mai napig hadrendbe állnak.

Harckocsik terén jól áll a múzeumi anyag,

Jagdpanzer 38(t), Challenger A30, Churchill MK.V, Cromwell, IS-2, Leopard I, M4 (75) Sherman, M4A3E8 Sherman, M4A4 Sherman, M4A4 Crab, M47 Patton, Panzerkampfwagen VI Tiger, Panzerkampfwagen VG Panther, Renault FT, T-34-85,  T-55 harckocsik láthatóak a kiállításon.

Lövészpáncélosok, páncélozott szállítójárművek is szép számmal kerülnek bemutatásra:

BTR-60, M3A1, DAF, Universal Carrier, Bren Carrier, T-17 Staghound, MOVAG Panzertrappe, Otter Light Recconaissance, M29C Weasel, M8 Greyhound,  G7SM(GAZ-71), BRDM-2,DA Fennek Proto, G-179 Studebaker találhatóak meg.p3099507m.jpg

  • Az After Hitler (Hitler után) elnevezésű amerikai M4(75) Shermann közepes harckocsi a valóságban nem állta verseny még a német közepes páncélosokkal sem. Hiába volt gyors és szemből páncélzata korszerűen ívelt, ha pácélvastagsága 51mm-es volt csak, és 75mm-es lövege egyszerűen alkalmatlan volt közepes és nehézharckocsik elleni harcra. Ezt a példány is kilőtték..

kingtiger.JPG

  • Egy nehézsúlyú versenyző. A Panzerkampfwagen VIB.. a Königstiger ahol megjelent ott tüzérségi fölénybe kerültek a német páncélosok a harctéren. A páncélzat és a 88mm-es löveg elsőrangú volt, de az alulmotoroziált Királytigris, rengeteg üzemanyagot fogyasztott és nagyon sokba került, körülbelül két Panther (Párduc) vagy négy Panzerkampfwagen IV készülhetett volna egy árán. A sorozagyártás:  Sherman: 49234 darab Köningstiger: 493 darab. (Oorlogs múzeum)

p3099649m.jpg

  • LARC-LX (BARC) Partaszálló jármű. A kereke gyakorlatilag emberméretű..

p3099551m.jpg

  • Bren Gun Carrier (Universal Carrier) az egyik első lánctalpas lövészpáncélos amelyet a britek gyártottak, de például a szövjetek csapatok (Plijev lovas-gépesített csoport) Magyarországban is 1944-45-ben felderítő járműként használták..

p4230898m.jpg

  • Staghound Mk1. páncélgépkocsi. Az amerikaiak T17E4 típusjellel gyártották és rendszeresítették.

p4230888m.jpg

  • A MGMC járműpalettájából az M16 féllánctalpas . Platójára M45 (Quadmount) légvédelmi gépágyut szállítottak. A 0.50-es kaliberű géppuskák a német vadászbombázóknak okoztak nehéz perceket.

p4230827m.jpg

  • M8 Greyhound páncélgépkocsi 37mm-es M6-os ágyúva. Ford gyártotta. Mellette a gépjármű  személyzet egyik figurája

p3099545m.jpg

  • Sexton Mk1. Önjáró löveg. A britek önjáró tüzérsége nem ért fel a németekével. A jármű egy 87,6mm-es (25 fontos) tarackkal volt felszerelve

p4230899m.jpg

  • M36 Jackson vadászpáncélos. Az erős löveg és jó terepjáróképesség gyenge páncélzattal párosult. A német közepes harckocsik ellen kiváló fegyver volt.

p4230933m.jpg

  • Panzerkampfwagen V Ausf D. Panther. A párduc korának egyik legjobb közepes harckocsija volt. A 76mm-es Kwk42/L70 lövege bár a 88mm-es ágyúnál ami a Tiger főlövege volt, kisebb űrméretű volt, de PzGr 40/42 wolframfejű tankelhárító lövedékének nagyobb volt a kezdősebessége. Páncélzata is vékonyabb volt a Tigrisnél, de az elől döntött volta miatt szinte azonos volt a páncélvédettsége szemből.

p3099635m.jpg

  • Miből lesz a cserebogár? A Sherman 51-es páncélos (SuperSherman "Isherman"  néven) még az 1980-as évek elején is az Izraeli haderőben a tartalékosoknál hadrendben álltak. A harkocsi alapja az M4A1 HVSS Sherman páncélteste, az M4(76) Sherman torony átépítve, hogy befogadja a francia gyártású 115mm-es CN 105 F1 L/44 harckocsiágyút. Harcértéke erősen megkérdőjelezhető volt, a brit Centurion nagyságrendekkel felülmúlta.

p3099610m.jpg

  •  Cromwell Mk.4F harckocsi Őfelsége a Brit Királynő harckocsiezredéből

p3099567m.jpg

  • Valentine Mk1. Archer önjáró páncéltörő löveg (vadászpáncélos) 17 fontos QF löveggel. Szintén brit páncélos kreálmány.. nem is ért fel a Stug, vagy Jagdpanzer sorozattal..

p4230903m.jpg Egy újabb brit csoda a Mk.VIII. (A30) Challanger közepes harckocsi. A világon kettő van belőle, a másik Bovingtonban. Több ezret gyártottak, de a német Panzerek és Flak-kok szépen kiírtották a típust..

p3099643m.jpg

  • Centurion Mk.6/2 brit nehézharckocsi. A háború végén tervezték, de a második világégést lekéste. A közel-keleten Izraeli oldalon viszont bizonyított.

p3099642m.jpg

  • Egy kakukktojás. A szovjet T-55 harckocsi a világ egyik legnagyobb darabszámban gyártott alapharckocsija volt. Hazánkban is több harckocsi hadosztály volt vele felszerelve. A Blogger is szolgált Szabadszálláson Végh Ferenc tábornok úr parancsnoksága alatt. Nagy fegyvertényünk volt, hogy 1x gyakorló harc során legyőztük a Tatai T-72-eseket.. A képen KMT-4 aknakifordító eke látható a tank elején.

p4230902m.jpg

  • Egy holland harcjármű. A DAF YP-408 PWCO 8x8-as páncélozott szállítójárművet az ENSZ kötelékében is használták a derék németalföldiek. (de ne felejtsük el, hogy Szebrenyicai mészárláshoz a holland katonák tétlensége is hozzájárult.

A fenti sok kép, csak töredéke a kiállított járműveknek.

 A harcjárművekhez lőszer is dukál, ez pedig az „1000 bombs and grenades” amelyet nem számoltam meg, de irgalmatlan sok típus lőszer bemutatója a pisztolylövedéktől a haditengerészeti ágyúk lövedékeii

lovedekek.JPG

Különböző űrméretű tüzérségi lőszerek a második világháborúból. (Oorlogs múzeum)

lovedekek3.JPG

  • A gyalogság páncélelhárító eszközei, német Panzerfaust (páncélököl) Raketenpanzerbüshe 54 - Panzerschreek (Páncélrém) és amerikai Bazooka (M1, M1A1, M6A3, M9) páncéltörő rakéták. (Oorlogs muzeum)

A Market-Garden hadművelet 75 évfordulójára átadtak a jármű kiállítási csarnok mennyezete alá épített 90 méter hosszú hidat, amelyen biciklivel haladva is végignézhetőek a kiállítás járművek. Hát Igen ez Hollandia..

biciklihid1.JPG

  • Biciklihíd terve a múzeumban. Sok különleges épeszű dolog van Hollandiában, de ez nem az. Biciklivel nem lehet bejárni a múzeumot úgy, hogy ténylegesen megnézze az emberfia/lánya.. Bezzeg el lehet kerekezni felette.(Oorlogs múzeum)

biciklihid.JPG

  • És megalósítás után.. Láthatóan vannak biciklis vendégek. Mindenesetre gyalogos nem sétálhat ott, viszont lesötétiti a termet. (Oorlogs múzeum)

 Az páncélozott járművek felsorolása azonban a múzeumi járművek kisebb hányada. A hadseregek által használt, terepjáró teher és személygépjárművek közül rengeteget meg lehet tekinteni. Gyakorlatilag az Egyesült Államok hadereje által a második világháborúban használt gépjárművek, motorkerékpárok, földgyaluk és mindenféle harctámogató eszközöket kerülgethetjük a kiállításon, de a brit és a német eredetű járművekből és eszközökből is bőséges kínálat.

p3099659m.jpg

  • Amerikai Harley Davison 741B és kanadai és Welbike Mk.1-es motorkerékpár. Utóbbi a Kanadai Ejtőernyős egységek számára készült.

p3099660m.jpg

  • Harley-Davidson XA, Indian 741B, 841 amerikai hadi motorkerékpárok.

p3099661m.jpg

  • A hadimotorkerékpárokat az széles körben használták futárszolgálatra, de az ejtőernyős hadosztályoknál, még utánfutókat is húztak.A legelső Zundapp mocit a német haderő használta.

p3099591m.jpg

  • Amerikai GM CCKW-353-A2 6x6-os kéttonnás tehergépjármű. Gépjárművek javítására készített felépítménnyel. 

p3099592m.jpg

  • Studebaker US6-U3 6x6-os 2,5 tonnás tehergápjámrű. Felépítménye a fegyvermesterek javítókészletét hordozza, és egyben mühelyként is szolgál.

p3099579m.jpg

  • Caterpillar D4 bulldozer. A szükségesrepülőterek és a repülőtér javítások nélkülözhetetlen eszköze volt.

A rengeteg különféle felépítményű tehergépjárművet nem raktam be a blogba. El is kell menni oda nézegetni, meg nem akartam rétestésza hosszú bejegyzést..

A negyedik állandó kiállítás a „The run-up to D-day” egy 20x5 méteres rajzolt képregény, amely a Normandiai Partszállás mutatja be. Ez nekünk furcsa, de Hollandia, Belgium és Franciaország területén a műfaj teljesen szokványos, hogy minden eseményről szinte lehet a könyveken kívül, képregény újságokat, könyveket is találni.

uvegkepregeny1.JPG

  • Egy életkép képregényen (és üvegre festve) Menekülő német géhás őrvezető és mögötte partszálló amerikai katonák. Emlékezzün az Overlord című film jelenetére.. (Oorlogs múzeum) 

uvegkepregeny2.JPG

  • Egy képregényen sok minden elfér. Az alacsonytámadó P-39 Lightning (Villám) amerikai vadászbombázó, partaszálló hajók és felettük C-47 Dakota szállítórepülőgépek és Sainte Mere Eglise templomtornya. A kis francia település központjában komoly harcok voltak a 82. ejtőernyős hadosztály 505. ezred és a Wehrmacht helyörség katonái között.(Oorlogs múzeum)

p4230990m.jpg

  • Az üvegképregények közelében német tengeri akna kiállítás.

p4230791m.jpg

  • .. és egy német Biber osztályú zsebtengeralattjáró is látható.

Felnőtteknek a jegy 16, 4-12 éves gyerekeknek pedig 11 EUR. Létezik több fajta kedvezmény, a családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek) 45,50 EUR-ba kerül.

A kiállítás minden nap hétköznap 10-17 hétvégén 11-17 óra között látható. A múzeumban van egy kávézó, amely étteremként is funkciónál, tehát nem marad étlen-szomjan a látogató, valamint egy ajándékboltban is elköltheti felesleges pénzét, könyvekre, katonás játékokra, makettekre, utángyártott háborús relikviákra. Mondjuk egy Panzerkampfwagen VI Tiger-et nem lehet venni 1:1-es méretben, de kisebb ajándéktárgyakat igen.

kaja.JPG

  • Lehet jókat enni is a Múzeumban. Nem csekély áron, kínálnak gasztronomiai termékeket..(Oorlogs múzeum)

Néhány eszköz, jármű és bunker a múzem külterületén is megtekinthető:

p4230739m.jpg

  • Egy jó öreg T-35/85 szovjet harckocsi. A gépuska már kiszerelve és felségjelzése sincs

p4230992m.jpg

  • Egy amerikai M4A1 Sherman 75mm-es ágyúval. A 7. péncéloshadosztályban harcolt. Mögötte a fáradt érdeklődök fagyizhatnak..

p4230996m.jpg

  • Egy holland páncélautó.. Típusa számomra ismeretlen..

p4230736m.jpg

  • Bailey hadithíd a múzeumhoz vezető úton

Javaslom az Overloon-i múzeum megtekintését azoknak, akiket érdekel a második világháború és az utáni szembenállás katonai jármű és eszközparkja.