Légijármű-vezető (Pilóta) és repülésirányító képzés indul.

1_1.jpg 

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar legújabb szakán olyan felsőfokú végzettségű légiközlekedési szakembereket képeznek, akik alkalmasak a Magyar Honvédség légijármű-vezetői (pilóta) beosztásainak ellátására, a honvédségben repülésirányítói munkakörök betöltésére, a légi járművek üzemeltetésére, légi vezetési, valamint irányítási rendszerek kezelésére, a repülési feladatok tervezésével, szervezésével, biztosításával kapcsolatos teendők végzésére.

A képzés során a tisztjelöltek az alábbi szakirányok közül választhatnak:

állami légijármű-vezető (pilóta) (képzési hely: a 4. szemesztert követően Szolnok),
katonai repülésirányító (képzési hely: a 4. szemesztert követően Szolnok)
2020-tól tervezetten a katonai repülőműszaki szakirány már ezen a szakon indul.

Főbb tantárgyak: repüléstörténet, repülésbiztonság, légierő harcászat, repüléselmélet, rádiókommunikációs eljárások, emberi tényező és korlátai a repülésben, légiközlekedési rendszerek, légtérigénybevétel, repülési szabályok, repülőgépek rendszerei és berendezései, repülőgépek üzemeltetési eljárásai, repülési gyakorlat, repülésirányító szabályok és eljárások, légiforgalmi irányítás eljárásai és gyakorlata.

Jelentkezési határidő: 2020. február 15.!

https://www.uni-nke.hu/
https://felveteli.uni-nke.hu/

(valószínűsíthető, hogy a helikopter vezetői képzés során, vagy utána választható, hogy a Magyar Hadsereg, vagy a Légirendészeti Szolgálat (Rendőrség) vagy a Légimentő Nonprofit Kft.  (Mentőszolgálat) forgószárnyas eszközeit repülik az itt végzett tisztek)

2_1.jpg

  • McDonell-Douglas MD-902 Explorer a Légirendészeti Szolgálat (Rendőrség) forgószárnyas eszköze. (Az MD-902 mellett még két MD-500E helikopterrel is repülnek.)

4_1.jpg

  • A Légimentő Nonprofit Kft Airbus EC135P2 és P2+ helikopterekkel látja el feladatát. A helikoptereket használtan Norvégiából szerezték be.