Oktasd az oktatót, Leopard 2A7HU harckocsik rendszerbeállító lövészete, Szomód Lőtér 2024

dsc_8358m11.jpg

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár 2024. szeptember 24-26 között hajtotta végre a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként Németországból beszerzett Leopard2A7HU harckocsik rendszerbeállító lövészetét. A lövészet hivatalos megnevezése kicsit félrevezető, mert a beérkezett tankok egy részével már végrehajtottak belövést, amely célja technikai jellegű volt, beállították a harckocsilövegek irányzó berendezéseit. A mostani lövészet célja a kiképzett kezelőszemélyzet ellenőrzése volt, akik később oktatói lesznek a harckocsik személyzeteknek. A résztvevő kezelőszemélyzet egy része korábban a T-72 páncélosok személyzetében voltak, mások ezt a lépcsőt kihagyták, de mindenki részt vett gyári és ausztriai kiképzésen.

oip.jpg

  • Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár címere (forrás: facebook)

A szeptember 26-i lövészeten öt A7HU páncélos vett részt, a 22-ből amely eddig megérkezett a KNDS-től, amely tartva a szállítási ütemtervet az előző nap három Leopardot szállított hazánkba.A KNDS a a német Krauss-Maffei Wegmann és a francia Nexter vállalatok közös konszern, amely gyakorlatilag a két ország, és ezzel Európa harckocsi és fegyvergyártó óriásainak közös cége. A Rheinmetall nem része a cégnek, több projektben beszállítója és társa, de sok esetben konkurenciája a KNDS-nek.

knds.JPG

  • A KNDS cégcsoport logója (forrás: knds.com)

Magyarország összesen 44 darab harckocsit vett ebből az A7HU modifikációból, amely az A7+ hazánk részére módosított változata, mellettük még 12 darab Leopard2A4HU páncélossal rendelkezik Honvédségünk.

A lövészetet segítette a szintén Németországból vásárolt éleslövészetet ellenőrző konténer (ELEK), amely egy Rheinmetall katonai terepjáróra van felszerelve. A konténerből négy páncélos lövészetét lehetséges figyelemmel kísérni, a harckocsik belsejében folyó közös munkától kezdve, a személyzet által kezelt képernyők tükrözésén keresztül a lövegirányzó tevékenységét. Ilyen modern berendezés jelenleg még a Bundeswehr-nek sem áll rendelkezésére.

dsc_8698m_1.jpg

  • Éleslövészetet irányító ellenőrző konténer Rheinmetall tehergépjárműre telepítve.

Hazánk kétfajta gyakorló lőszerrel folytatja a lövészeteket, a DM88 TPCSDS-T páncéltörő nyíllövedékkel és a DM98 TP-T (HE) másik nagy robbanóerejű típussal. Mindkettő 21 kg súlyú és az L/44 és L/55 lövegekkel is kilőhető, tehát a Leopard A4HU és A7HU tankokkal is használható.

dsc_8089m_1.jpg

  • A típus azonos, bár nem 4x2, vanem 3x2 és még RÁBA jelzéssel. Ez a terepjáró katonai tehergépkocsi hordozta a lőszert a lőtérre.

dsc_8007m_1.jpg

  • Meghoztuk a "malacokat"..

dsc_8066m.jpg

  • A gyakorló lövedékek súlya is 21 kg. Az új Európai harckocsik lövegeinek űrmérete nőni fog, 130 vagy 140mm-esre. Ezeket már automata töltőkkel kell mozgatni a járműben. De feltölteni lesz biztosan kézi lehetőség is.

dsc_8002m.jpg

  • A régebbi változatú Leopard2A4 változatoknál volt egy töltőnyílás páncéllemezzel fedve, ahol oldalt a toronyba lehetett berakni a lövedéket. Később megszüntették, mert csökkentette a védettség integritását. Maradt a toronytetőn keresztüli beemelés.

dsc_8059m.jpg

  • Bevallom nem lennék töltő-kezelő egy páncélosban..

A harckocsi-kötelék négy tankból álló szakaszból áll, amelyek párosával végezték a lövészetet. A 120mm-es löveg tüzelését állva, előre és hátramenet közben is végezték. A mozgás közben kipróbálták a 76mm-es ködgránátvetőket, amely manapság már multispektrális töltettel, rejti el több hullámsávban a harckocsikat.

dsc_8712m.jpg

  • A ködgránát már nem az ami régebben volt. Több spektrumon rejt a harckocsit a mostani töltet. A Leopard2 nem tud gázolajat fecskendezve a kipufogó gázba füstöt képezni, mint az orosz típusok.

A közeljövőben a Tatai páncélosdandár, vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalja 44 darab Leopard2A7HU MBT-t, vagyis alapharckocsival lesz felszerelve, a tervek szerint régebbi T-72 majd később a Leopard2A4HU tankokat más egységek veszik majd át.

oip_3.jpg

  • vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj címere (forrás: facebook)

pfftfoh_1.jpg

  • vitéz Tarczay Ervin második világháborús tankász, Panzerkampwagen VII. Tiger páncélosának tornyában. (forrás: facebook)

dsc_8727m_2.jpg

  • Az utódok büszke harckocsija a Panzerkampfwagen Leopard2 A7HU

dsc_8696m_2.jpg

  • A szomódi lőtéren egy kilőtt T-55 roncs.

dsc_8607m_2.jpg

  • Leopard2A7HU 120mm-es L55 típusú lövege tüzelés után néhány másodperccel

dsc_8817m.jpg

  • Kettő Leopard2A7HU harckocsi a lőtéren.

A nehézdandár összes technikájával együtt is csak egyetlen magasabbegység, amely harckocsikkal is rendelkezik. Az orosz-ukrán háború is bizonyította, hogy egyetlen páncélosdandár nem elegendő sem támadásra, sem a védelem megerősítésére. Az arcvonal amelyen támadni tud, vagy éppen tartani kell, korlátozott. A harckocsik számától és pásztázott lőtávoláságától, a szemben álló ellenséges erejétől is függ hány km szélességben és hány napig képes megvívni harcát. A harc mindig veszteséggel jár, személyi állomány és technika vonatkozásában. A veszteség mellett a megrongált, javítandó és karbantartandó harceszközök is befolyásolják, hogy mennyit maradhat az arcvonalban az egység. A probléma, ha a páncélosdandárt kivonják az első vonalból azt nem tudja a magyar hadvezetés egy másik harckocsival is felszerelt egységgel pótolni.

dsc_8315m_1.jpg

  • Leopard2A7HU harckocsik a szomódi lőtéren.

dsc_8360m.jpg

  • Kettő harckocsi mozgásban.

dsc_8577m.jpg

  • A 44 Leopard2A7HU komoly erő, de csak egyetlen zászlóalj. Az országnak szükséges lenne még egy-két zászlóalj páncélosra, még akkor is, ha azok harci-technikai lehetőségei elmaradnának a tatai tankokétól. Akár felújított T-72M illetve a gyakorló harckocsiként hazánkban lévő Leopard2A4HU páncélosok is megfelelnének. Utóbbiakat fel lehet upgradelni A6 változatra is a KNDS fővállalkozásában.

Szükség lenne a közepes KF-41 Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjárművekkel felszerelt közepes dandárokba harckocsizó egység, legalább század vagy zászlóalj rendszeresítésére. Ezek lehetnek a meglévő T-72 harckocsik modernizálásával, amely Szlovák, Cseh, Lengyel vagy Szerb közreműködéssel megvalósítható. A 12 darabos Leopard2A4HU harckocsiflotta végleges magyar kézbe kerülésével, és akár korszerűsítésével. A A4 változatok, A6 verzióvá is korszerűsíthető a KNDS fővállalkozásában. Jelenlegi ez lenne a megoldás a magyar állami költségvetés helyzetét is figyelembe véve.

A blogger kevéssé tartja valószínűnek a közeljövőben a KF-51 Panther II. páncélosok kifejlesztésében nagyobb rész vállalását, gyártását és Hazánkban rendszeresítését, annak ellenére, hogy az Olaszok is bejelentették a Rheinmetall új páncélosának fejlesztésébe és gyártásába való részvételt. Ugyanakkor a KNDS Leopard2A8, illetve az új európai alapharkocsi kifejlesztése (amely KNDS és Rheinmetall közös gyártmánya) miatt nincs értelme még egy „euró-tank” fejlesztésének, csak ha Ukrajna részére akar Európa egy kicsit gyengébb német tervezésű exporttankot. Az új európai páncélost először EMBT (European Main Battle Tank - európai általános harckocsi) névvel kezdték fejleszteni, jelenleg MGCS néven (Main Ground Combat System) folyik a munka. Ennek jelenlegi demonstrátora a Leopard 2 A-RC 3.0, amely gyakorlatilag egy Leopard2A7 alvázra szerelt módosított Leclerc torony. A páncélos hasonló képességekkel bír, mint a Rheinmetall KF-51 Panther2 demonstrátor. Az új Euró-tank löveg űrmérete, ezzel a páncéltörő képessége is nagyobb. A 130 vagy 140mm-es löveg még nem eldöntött, a „Rajnafém” és a Leclerc lövegének gyártója is készített prototípusokat.

2024-leopard2a-rc3_0-mps-07.jpg

  • Európa új alapharckocsijának jelenlegi demonstrátora a Leopard 2 A-RC 3.0

kf51-panther-_rheinmetall-1x.jpg

  • A Rheinmetall kimaradt az első körben az Európai alapharckocsi fejlesztésből, ezért az A4 változat alapján készített egy sajátot KF-51 Panther 2 néven. Jelenleg már a Rajnafém is az alapharckocsi fejlesztők között van, a blogger véleménye szerint a KF-51 felesleges.

Fentiek fényében a két közepes dandárunkba átmenetileg egy-egy századnyi harckocsit terveznék, a meglévő régebbi páncélosok modernizációjával. Miután Európa nagyhatalmai megrendelik az új Európa páncélost, akkor ezeket a századokat a területvédelmi erők részére lehetne átadni, és két új páncélos zászlóaljat lehetne kialakítani, vagy két-két század A7HU-t átadni a két közepes dandárnak, és a Tatai nehézdandárt átfegyverezni az új Európai harckocsira.

dsc_3479m.jpg

  • Leopard2A4HU harckocsi. Napjainkban akárcsak a T-72-nek még mindig van elég jelentős harcértéke, ráadásul lövege és tűzvezető rendszere kiváló. Modernizálással a közeljövőben is komoly értéke lehet(ne) hazánk páncélos flottájának.

 

dsc_7435m.jpg

  • T-72M. Sajnos már alig van alkatrész és műszaki állomány az orosz gyártmányú páncéloshoz, de Szlovák, Cseh, Lengyel vagy Szerb közreműködéssel évtizedekig még használható fegyverrendszert kapnának a második vonalbeli erők, területvédelmi tartalékosok, vagy akár a közepes dandárok egy-két századnyi mennyiség modernizálásával.

Jelenlegi feladat azonban a tatai Páncélosdandárnak megkapni az összes harckocsiját, valamint a 16 darab légvédelmi páncélosát, amely a KF-41 Lynx/Hiuz alvázra szerelt Skyranger rendszer 30mm-es löveggel felszerelt változata. A légvédelmi páncélos a tervek szerint a MISTRAL3+ rakéták indítására is képes. A dandár tankzászlóalja négy ilyen légvédelmi rendszerrel kell állománytábla szerint rendelkeznie.

00-skyranger-30x.jpg

  • A KF-41 Lynx/Hiúz alvázára építv 16-18 darab Skyranger 30 változatú légvédelmi páncélos rendelt mag hazánk. A Skyranger 30 vagy 35mm löveggel és közel légvédelmi rakéta indítására is felszerelt toronnyal, több típusból válaszható lokátorral rendelhető. Ausztria a Pandur, Németország a Boxer kerekes harcjárművekre építteti saját változatait. (forrás: facebook)

A lövész-zászlóaljak BTR-80 típusú páncélozott szállítójárművei helyett kívánatos lenne a hazai gyártású gyalogsági harcjárművekkel átfegyverezni azokat. Ameddig nincs átfegyverzés, addig nem lehet nehézdandárként tekinteni a tataiakra. A Páncéloszászlóalj és a nehézdandár az összes technika rendszerbe állítása és a szükséges gyakorlások után, CREWAL minősítés megszerzésével kerülhet ténylegesen NATO által is harcképesnek tekinthető állapotba. Ez nagyon-nagyon sok munka, feladat és még több év.

dsc_5642m_2.jpg

  • BTR-80A páncélozott szállítójármű. Gyenge védettség és terepjáró képesség, de jó tűzerő jellemzi az orosz típust. 26-50 darab közti mennyiséget eladtunk Szerbiának ahol felújítva állítottak harcrendbe. Tehát nem annyira rossz rendszer, csak nem gyalogsági harcjármű helyett kell használni. 

img_20240818_105830397_hdr.jpg

  • A KF-41 Lynx/Hiúz. A Rheinmetallról "rajzasztalról" szereztük be, hazai gyártású példányok teszik ki az legyártandó járművek nagy részét. A program viszont csúszik és a Páncélosdandár lövész zászlóaljának ezzel a típussal kéne felszerelve lenni. Az első példányokat azonban a hódmezővásárhelyi közepes dandár katonai kapták (minden gyermekbetegségükkel együtt). Az átadott tucatnyi példány, még prototípusnak is kevés, a dandár katonái tesztelik a járműveket. Komoly harcértéke a típusnak legalább egy év, a tényleges sorozatgyártás után.

Reméljük, hogy a Páncélosdandár felszerelésének többi eleme is a Leopard harckocsikhoz hasonlóan megérkezik. Az biztos, hogy Magyar Honvédség Páncélosdandárja a jövőben is biztosítja feladatait az ország és NATO közösségben Európa védelmében.

dsc_8085m.jpg